U New Yorku predstavljen novi Chevrolet Camaro Z/28

| Lifestyle |

Chevrolet je na Međunarodnom sajmu automobila u New Yorku predstavio redizajniranu liniju modela Camaro za 2014. godinu, koja uključuje povratak modela Z/28, najkultnije izvedbe u povijesti Camara.

Modeli Camara za 2014. godinu uključuju dorađeni dizajn karoserije na kojoj prednjače izuzetna aerodinamička rješenja za učinkovitije hlađenje i stabilnost pri visokim brzinama. Novi Camaro Z/28 ističe se i paketom aerodinamičkih osobina koji stvara veći potisak pri velikim brzinama, čime nudi najbolje sportske sposobnosti ponašanja na stazi u povijesti ovog modela.

Prvi Camaro Z/28 predstavljen je 1967. godine za potrebe natjecanja Trans-Am 2. klase organizacije Sports Car Club of America. Imao je manji i lakši motor V-8 od 302 kubična inča za povoljniju raspodjelu mase vozila, kao i izravniji upravljač te krući ovjes za vožnju na stazi. U skladu sa svojom trkaćom namjenom, Camaro Z/28 za 1968. godinu nije bio dostupan s automatskim prijenosom niti klimom.

Usprkos tome što novi Camaro Z/28 nije namijenjen natjecanju ni u jednoj konkretnoj seriji utrka, njegove su performanse isključivo usredotočene na njegove sposobnosti ponašanja na stazi. U početnim testiranjima, Camaro Z/28 bio je tri sekunde brži u svakom krugu od Camara ZL1. Ta dodatna brzina proizlazi iz triju osobina: 

  • Bolje držanje na cesti: zahvaljujući složenim izmjenama podvozja, Z/28 može razviti 1,05 g kod ubrzavanja u zavoju
  • Veća snaga kočenja: Z/28 koristi Brembo kočnice koje mogu razviti silu od 1,5 g pri smanjenju brzine te, krug za krugom, zadržavati postojanu osjetljivost kočenja
  • Manja ukupna težina: Z/28 s atmosferskim motorom teži 140 kilograma manje od kompresorskog Camara ZL1, što je rezultat niza izmjena, od lakših kotača pa sve do tanjeg stražnjeg stakla

Baš kao i izvorni Camaro, i model Z/28 za 2014. godinu u ponudi je isključivo s ručnim prijenosom. Kao ustupak udobnosti modernog vremena, klima uređaj je dostupan, ali samo kao opcija.

Novi Camaro stiže u autosalone krajem 2013. godine. Očekuje se da će Z/28 sudjelovati na utrkama diljem SAD-a od proljeća 2014. godine