Vinskim cestama do vinskih podruma Pelješca

| Travel |

Vinograd Matuško
Vinograd Matuško

Svi znamo kako su hrvatska vina zaista kvalitetna, neka vrlo cijenjena i van naše zemlje no uvijek nam se činilo kako bi se vinari mogli malo pokrenuti i od naših vinskih regija napraviti prava vinska turistička odredišta. Naime,  svi smo upoznati s pojmovima medicinski turizam, gastro turizam ili pak party turizam po kojem je poznato naše Zrće pa se nametalo logično pitanje zašto se naše vinske regije – Istra i Pelješac ne bi pozicionirale kao lideri u vinskom turizmu u našoj zemlji. Svi smo čuli, čak i maštamo o odlasku na vinske puteve po talijanskoj Toscani ili pak francuskoj Provansi, zašto se sada kada smo u EU ne bi pozicionirali kao hrvatska Istra ili pak Pelješac.

Naši domaći vinari zadnjih nekoliko sezona rade upravo to, okreću se vinskom turizmu. Sve je vrlo jednostavno, dovedete društvo, grupu ili bus ljudi koje provedete vinogradima, vinarijom, vinskim podrumom, objasnite im proces nastanka vina, date im da kušaju razna vina, pripremite im savršeno večeru, najedete ih, napijete i na kraju im prodate karton, dva, tri ili pak pet vašeg vina.

Stoga smo vam danas odlučili reći nešto više o vinskim putevima Pelješca. Posjetiti drugi po veličini hrvatski poluotok, poluotok Pelješac, a ne vidjeti pelješke vinograde i nepcima ne priuštiti zadovoljstvo kušanja vrhunskih vina jednostavno je nemoguće. Škrta zemlja i mukotrpan rad vrijednih pelješčana proizveli su čuvena vina koja su ime Pelješac učinila poznatim u svijetu. Kvalitetno tlo i blagotvorno dalmatinsko sunce omogućili su vinovoj lozi rađanje bogatih grozdova od kojih se tradicionalno proizvode najznamenitija hrvatska crna vina porijeklom s pelješkog poluotoka (Plavac, Pelješac i Postup). Pelješka vinska cesta nastala je na bazi Napoleonove ceste koja je izgrađena prije više od dvijesto godina, a prolazi najljepšim dijelovima Pelješca. Turistički je valorizirana od Stona preko Ponikva sve do planine Sv.Ilija (961 m.) iznad Orebića. Uz cestu se nalaze spomenici nulte kategorije što joj dodatno podiže vrijednost i daje na značaju. Uskoro će povijesna Napoleonova cesta biti će u potpunosti obnovljena i uređena, a uz pelješku vinsku cestu biti će otvoren muzej vina u kojem bi se uz proizvodnju vina predstavila zbirka pisanih dokumenata i predmeta koji potječu iz doba antike.

Vinski podrumi koje morate posjetiti na Pelješcu, a koje ćemo uskoro posjetiti i mi i donijeti vam kompletan izvještaj su: Miloš, Grgić, Korta Katarina, Skaramuča, Madirazza, Matuško, Miličić, Mrgudić, Radović, Putniković. Za kraj obilaska vinarija predlažemo posjet solani „Ston“ koja proizvodi prirodnu i ekološki čistu sol na još uvijek tradicionalan način.

Kako bi vaša tura po pelješkim vinskim podrumima bila kompletna, preporučamo vam noćenje u luksuznim mobilnim kućicama u Adriatic kampu Perna kod Orebića koji se nalazi u samoj blizini pelješke vinske ceste, a nudi pravu dalmatinsku atmosferu uz samo more i nešto su novo u našoj domaćoj turističkoj ponudi.

Odmor na ovakvom mjestu definitivno je odmor za sve koji žele kompletan doživljaj prirode, ali se istovremeno ne žele odreći komocije i komfora. Ono što se nama najviše sviđa je predivna natkrivena terasa kućica smještena nekoliko metara od mora. Kada sjedite na njoj imate osjećaj da ste na samom moru što ste do sada mogli samo ako ste bili na brodu.

Ukoliko vam se ova kombinacija prirode, mora, vina, vinograda i fine hrane odnosno cijeli pelješki turističko-gastro užitak čini neodoljivim, počnite s rezervacijom vaše luksuzne mobilne kućice ovdje.