Renesansa Matera je najčarobniji grad Italije

| Travel |

Ako vam je potreban dokaz da priče o obnovi i nadi još uvijek postoje, vrijeme je da posjetite drevni, južni talijanski grad Materu, koji je iz opustošenog nemira prerastao u europsku prijestolnicu kulture 2019. godine.

U 50-im godina prošlog stoljeća, ovaj gradić nazvan je „sramotom Italije“, nakon što je pisac Carlo Levi tijekom fašističkog režim Benita Mussolinija, 1935. godine, protjeran u gradić u blizini Matere.

Levi je bio zgrožen razinom siromaštva koju je zatekao. Naime, stanovnici su živjeli u pećinama, s velikim obiteljima i stokom. Nije bilo struje, vodovoda ni tekuće vode, a djeca su umirala od gladi i žeđi,

Levijeva knjiga Krist zaustavljen u Eboli promijenila je tijek povijesti Matere. Nakon njezine objave talijanske vlasti su  bile prisiljene prestati ignorirati problem i premjestile stanovnike u obližnji ruralni razvoj, dobronamjernu, ali loše osmišljenu ideju koja nije uspjela priznati nijanse materanskog života, a puno raseljenih mještana teško se prilagodila novim uvjetima.

Instagram/@ig_matera

Izgledalo je kao da je drevna Matera, vjerojatno treći najstariji grad na svijetu nakon Alepa i Jericha, napuštena, ali tada su se u nju uselili kreativci, od kojih su većinom bili djeca i unuci onih koji su bili izbačeni iz pećina, koji su za misiju imali obnovu kulture i baštine Matere.

Pokazalo se da su razrušene kamene crkve i špilje savršene za velike izložbene prostore, a reputacija grada poprimila je pozitivan značaj. 

Instagram/@rico_ddp

Godine 1993. Matera je dobila status UNESCO-ve Svjetske baštine, a filmski tvorci počeli su uviđati potencijal uglavnom praznoga talijanskog gradića na vrhu brda za snimanje brojnih filmova pa su tako u Materi snimljeni Pasija Mela Gibsona (2004.), Ben-Hur Timara Bekmambetova(2016). i neke scene filma Wonder Woman, a grad, također, ima glavnu ulogu u nadolazećem James Bond filmu, No Time To Die.

Instagram/@007

U pogledu atraktivnosti, Matera je na razini supermodela. Nije lako pronaći svoje mjesto u zemlji koja je toliko fotogenična kao Italija, ali ovaj gradić s uličicama u boji pijeska je izvan svih gabarita.

Naime, ovaj labirintni zlatni grad nije nalik ničemu što ste ikada prije vidjeli.

Instagram/@ig_matera

Kuće se spuštaju niz obronke, složene jedna na drugu, dok stoje izgrađene na vrhu tisućljetnih špilja koje su iskopane i pretvorene u različite luksuzne hotela koji se uzdižu na rubu provalije. Ulice su uske i zbunjujuće, a stepenice, koje ponekad vode do tunele i pećina, su oskudne i dotrajale, ali jako romantične.

Na zemlji je ostalo vrlo malo tajnih bajkovitih odredišta, a Matera je nešto najbliže tome.

U njezinu obnovu, uloženo je puno truda, a grad je pun kulturnih i gastronomskih dragulja koje ne smijete zaobići.

Zato, ako ste uskoro planirali putovanje na jug Italije, odlučite se za nešto drugačije od uobičajenih odredišta i posjetite Materu.

Instagram/@marcoliuc