Proletite kroz muzeje za sve ljubitelje aviona

| Travel |

Svi volimo putovati. Putovati bez cilja i ideje već samo sa željom da idemo negdje ili pak putujemo nekim tragom. U današnje vrijeme možemo otići na putovanje tragom omiljenog filma, knjige ili pak zanimanja. 

U bespućima interneta definitivno možete pronaći milijune razloga za putovanje, a mi vam donosimo listu destinacija koje morate posjetiti i pogledati ako ste ljubitelj aviona i svega što se vezuje uz njih. U ovom pregledu za vas smo izdvojili čak 14 najboljih muzeja koji svojim radom promiču sve vezano uz avione. 

14. Palm Springs Air Museum (Kalifornija, SAD)

Muzej u Palm Springsu jedan je od manjih muzeja posvećenih avionima, ali je na jako dobrom glasu. Ovaj muzej posjetiteljima nudi da mogućnost penjanja na avione te uživanje u njihovoj unutrašnjosti, a po ljeti posjetitelji mogu čak i doživjeti kako je to letjeti u njima.

13. Central Museum of the Air Forces (Monino, Rusija)

Ukoliko se pronađete u Rusiji, točnije u Moskvi šteta bi bilo da ne posjetite najbolji ruski muzej posvećen avionima. Ovaj muzej nalazi se samo oko 40km van Moskve i dom je mnogobrojnim avionima koji su nekada pisali povijest. CMAF jako je poznat i po svojim vanjskim izložbenim primjercima jer se u sklopu muzeja mogu pogledati i čuveni modeli izrađeni između 1960 i 1970 godine. Među najpoznatijim modelima nalaze se vojni Mikoyans (MiGs), Tu-142 bombarder, Tu-22 bombarder i Tu-144 supersonic putnički avion.

12. Royal Flying Doctor Service Museum (Alice Springs, Australija)

Ovdje posjetitelji mogu posjetiti i razgledati čuveni Pilatus PC12, a u sklopu ovog muzeja nalazi se i kino sa sedamdesetak stolica u kojem možete uživati u mnogobrojnim povijesnim pričama iz vremena prošlog stoljeća.

11. Red Bull Hangar-7 (Salzburg, Austrija)

U vlasništvu osnivača Red Bulla i milijunaša Dietricha Mateschitza, Red Bull Hangar-7 jedan je od najljepših muzeja posvećenih avionima danas. Sama glavna zgrada sagrađena je od preko 1.200 tona metala i 380 tona stakla. U muzeju možete pogledati poznate Cessna C337, Boeing PT-17 (poznatiji kao Harley Davidson među avionima) i tri "1,000-kilometer-per-hour" Alpha avione.

10. Canada Aviation and Space Museum (Ottawa, Kanada)

CASM dom je za više od 130 aviona iz cijeloga svijeta, a tijekom ljeta posjetitelji mogu uživati u vožnji sa 1939 Waco UPF-7 avionom.

9. China Aviation Museum (Peking, Kina)

Ako ste pak zaljubljenici u tehnologiju Istoka i avione koje su tamo dizajnirali, onda je ovaj muzej savršeno mjesto za vas. CAM je dom za preko 200 modela kineskih aviona, a u zbirka sadrži i repliku "Wright Flyer" aviona i aviona koji je služio kao osobni prijevoz kineskog revolucionara Chairmana Maoa. Osim toga, pola muzeja nalazi se u originalnoj špilji koja je nekada služila kao tajno skrovište kineske avio flote.

8. Polish Aviation Museum (Krakow, Poljska)

Ukoliko ste pak ljubitelji komunizma, sovjetskog saveza i hladnog rata onda je PAM savršena destinacija za vas. Cijeli muzej obiluje avionima iz tog razdoblja, a sam muzej se nalazi u Rakowice-Czyżny, najstarijoj vojnoj bazi u Europi što ga još više čini atraktivnim.  

7. Pima Air & Space Museum (Arizona, SAD)

PASM je najveći američki muzej koji je kompletno otvoren i ostvaren bez potpore Vlade. Među izlošcima se nalazi i SR-71 Blackbird (najbrži špijunski avion na svijetu), i B-29 Superfortress.

6. State Aviation Museum of Ukraine (Kiev, Ukrajina)

Kada je riječ o avionskoj tehnologiji, onda je ovaj muzej najveći na svijetu. Sve što vas zanima o tome upravo se nalazi ovdje. Najznačajniji izložak ovog muzeja je Tupolev-104.

5. French Air and Space Museum (Le Bourget, Francuska)

Ovaj veliki muzej prostire se na skoro 150.000m2 i sadrži skoro 20.000 izložaka. Isto tako, ovo je jedini muzej na svijetu gdje možete vidjeti dva Concorda kako stoje jedan do drugoga.

4. Future of Flight Aviation Center and Boeing Tour (Washington, SAD)

Ako želite dizajnirati vlastiti avion ili pak sjesti u pravi simulator te se okušati kao pilot, ovaj je muzej savršeno mjesto za vas. 

3. National Museum of the United States Air Force (Ohio, SAD)

Najveći i najstariji vojni avio muzej nalazi se upravo u Ohiu. Za razliku od drugih muzeja, ovaj muzej karakterističan je po tome da je složen po razdobljima razvijanja aviona te je nemoguće da se izgubite ili nešto propustite. Glavna atrakcija muzeja upravo je Boeing VC-137C.

2Imperial War Museum Duxford (Duxford, UK)

Jednom davno IWMD bio je sjedište kraljevske avio flote, a danas je jedan od najčuvenijih avio muzeja na svijetu. Dom je aviona poput Spitfiresa, Lancaster bombardera i Concorda. Tijekom ljeta ovdje se organiziraju razna avio događanja u kojima mogu uživati posjetitelji i gledati akrobacije koje se izvode u zraku.

1. Smithsonian National Air and Space Museum (Washington, SAD)

Osam milijuna ljudi svake godine u ovom muzeju pogleda preko 60.000 izložaka, 1.75 milijuna fotografija i 14.000 video materijala. Ovaj muzej čuva i prvi avion na svijetu -"Wright Flyer".