Najljubazniji gradovi na svijetu su…

| Travel |

Florianopolis
Florianopolis

Morski otočni gradić koji se smjestio na jugu Brazila u zadnje je vrijeme opisivan kao „najluđa party destinacija Latinske Amerike“, a sada je proglašen i najljubaznijim gradom na svijetu prema čitateljima Conde Nastovog Traveler magazina.

Radi se o gradiću Florianopolis ili kako ga lokalci zovu “Otoku čarolije“ koji je proglašen najljubaznijim gradom s najpristupačnijim stanovnicima i koji je tako pobijedio ostale gradove koji su pri vrhu poput Thimphua, Bhutana i Queenstownai to sa ocjenom 95.8/100. Iako čitatelji nisu objasnili zašto im je točno Florianopolis toliko drag da ga smatraju više gostoljubivim gradom od drugih, ono malo komentara objašnjava kako su čitatelji jednostavno fascinirani ljepotom ovog odredišta, a uz to su ljudi jednostavno ugodni i pristupačni.

New York Times ovaj gradić opisuje kao mješavinu St.Tropeza i Ibize i to bez stava kakav imaju na tim party destinacijama i visokih cijena. Inače tijekom cijele godine, Florianopolis sa svojih 53 km. dugom obalom na kojoj se prostiru bijele pješčane plaže idealne za surfere,  mega-klubovi i barovi na plaži ovaj su gradić učinili vrlo poželjnom destinacijom među bogatijim Brazilcima i turistima koji su učinili svoje istraživanje. Ono što je zajedničko prvih 10 gradova na listi je da su to sve redom mali i srednje veliki gradovi iz ne razvikanih, skromnih zemalja poput: Butana, Burme, Irske i Indonezije.

Ako vas pak zanima druga strana liste, a to je koji je grad na svijet najneljubazniji i kojem gostoprimstvo definitivno nije na cijeni, to je Newark u New Jerseyu koji čitatelji Traveler magazina smatraju bezobraznim i neugodnim. Ono što je nevjerojatno, Newark je odnio pobjedu među zemljama koje su poznate po neprijateljstvu prema turistima kao i trenutno politički nestabilnim destinacijama kao što su Islamabad u Pakistanu i Luanda u Angoli ili pak Detroit u Michiganu kojeg čitatelji prozivaju „pazuhom svijeta“.

I dok se u top 10 najgostoljubivijih destinacija nalazi samo jedan predstavnik SAD-a – Charleston u Južnoj Karolini., u top 10 najmanje ljubaznih čak polovica dolazi iz SAD-a. Na listi prijateljski nastrojenih nalaze se još i: Chiang Mai - Tajland, Ubud – Bali, Indonezija, Kilkenny – Irska, Mandalay – Burma, Margaret River – Australija, Paro – Butan, Charleston – Južna Karolina, Queenstown – Novi Zeland, Thimpu – Butan, Hobart – Tasmanija.

Na listi ne tako  prijateljskih nalaze se: Tangier u Maroku, Atlantic city u New Jerseyu, Detroit u Michiganu, New Heven u Connecticutu, Lome u Togu, grad Kuvajt u Kuvajtu, Luanda u Angoli, Oakland u Kaliforniji i Islamabad u Pakistanu.