Koje aviokompanije trenutno vladaju nebom?

| Travel |

Poslije državnih divova poput američke Delte, British Airwaysa ili Air Francea koji su zračnim lukama dominirali prije nekoliko desetljeća, nebom danas vladaju nove kompanije. Iako većina putnika za njih donedavno nije znala, riječ je o kompanijama koje neprestano ulažu u nove avione, osoblje i kvalitetu svoje usluge, dok im stara konkurencija iz dana u dan slabi.

Korean Air
Ovu kompaniju mnogi hvale upravo zbog usluge tijekom leta u vrlo kvalitetnim avionima. Naime, u Korean Air-u je tijekom leta besplatno baš sve – od odlične hrane i neograničene količine pića do jastuka i slušalica koje će vam donijeti lijepe stjuardese. Djevojke su pritom odjevene u dizajnerske uniforme koje je osmislila modna kuća Gianfranco Ferre.

Air Canada
Ova kompanija ima jednu od najmlađih flota na svijetu koju je za duže letove dodatno pojačala Boing 787 avionima, odnosno Dreamlinerima. Američki novinari cinično dodaju da Air Canada, iako je smještena u Sjevernoj Americi, ne gaji tradiciju neljubaznih stjuardesa, ističući da Kanađanke nisu genetski programirane da budu nepristojne. Možda je i zbog toga Air Canada više puta nagrađivana kao najbolji avio-prijevoznik u Sjevernoj Americi.

Turkish Airlines
Vjerovatno je svima poznato da je Turkish Airlines već treću godinu zaredom izabran za najboljeg avio-prijevoznika u Europi, čime je s trona definitivno svrgnuo Lufthansu i Swiss Air. Osim što je po izboru agencije “Skytrax” i glasovima iz 160 zemalja izabran za najbolji u Europi, Turkish Airlines se našao i među deset najboljih na svijetu.

Virgin America
Američka low cost kompanija koju posjeduje osnivač Virgin Recordsa, Britanac Richard Branson, od konkurencije se razlikuje jer svojim putnicima nudi mnogo više. Iako su low cost kompanije poznate po tome da dodatno naplaćuju sve osim samog leta, Virgin America u cijeni karte ima uračunatu hranu, slušalice, jastuk, kožna sjedišta i satelitsku TV. Treba li napomenuti da su u Brensonovoj kompaniji stjuardese među najljepšima u branši?!

Emirates
Najveći prijevoznik na Bliskom istoku može se pohvaliti ogromnom kolekcijom najnovijih aviona. Kada je kao najveći na svijetu Airbus izbacio model A380, Emirates ih je naručio 90. Međutim, potom je usljedila i nova narudžba Boinga 777 kako bi se njihov broj povećao na 185. U oba slučaja riječ je o najvećoj floti tih vrsta aviona na svijetu. Luksuz tijekom leta opisuje i podatak da se u njihovim avionima možete čak i istuširati.

Qatar Airways
Najmlađa i najraskošnija svjetska flota po mnogima je najbolja na svijetu, a s razlogom se hvali uslugom s pet zvjezdica. Skoro svi QA avioni mlađi su od četiri godine, a svakog se mjeseca naručuju novi.

Etihad Airways
Etihad je vjerovatno jedan od najsportskijih avio-prijevoznika. Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sponzor je nogometnog kluba Manchester City, Abu Dabi Grand Prix-a u Formuli 1, prvenstva Abu Dabija u golfu i britanske ragbi lige. Zato u njihovim avionima možete uživati u nizu sportskih priredbi na ekranima od gotovo 60 centimetara. Tu su i prostrana “fletbed” sjedišta na kojima se i košarkaši mogu ispružiti.