Gdje se nalaze najpopularnije vinske lokacije na svijetu?

| Travel |

Pokrajina Mendoza, Argentina

Da biste nešto zavoljeli, bilo da se radi o sportu, hobiju, razonodi, morate to dobro upoznati. Ako ste veliki ljubitelj vina, znate da vinska kultura uključuje znanje o njegovoj povijesti, znanje o sortama te o najpoznatijih vinskim destinacijama. Mi vam danas predstavljemo upravo najpopularnije vinske destinacije na svijetu koje vrve mnogobrojnim "vinskim" turistima. To su:

Toskana, Italija
 
U Toskani je teško naći lošu bocu vina – čak i najskromnije trattorije obično imaju odlično domaće crno vino. Od čuvenih vina u ponudi su naravno Chianti, Vernaccia di San Gimignano i takozvano ‘supertoskansko’ vino. Poslije obilaska muzeja u Firenci, makar i tijekom popodneva, obavezno posjetite nekoliko lokalnih vinarija.
 
Toskana, Italija
Toskana, Italija

Okrug Sonoma, Kalifornija

U okrugu Sonoma vino se količinski možda ne proizvodi kao u susjednoj Napi, ali taj nedostatak nadoknađuje raznovrsnost. Ovdje ćete pronaći sve vrste vina – od chardonnaya do zinfandela, ali turiste ipak najviše privlači nepretenciozan šarm samih vinarija. Poslije degustacije vina, možete se počastiti uživanjem u nekoj od brojnih lokalnih spa-centara.

Okrug Sonoma, Kalifornija
Okrug Sonoma, Kalifornija

Dolina Hunter, Australija

Dolina Hunter je najstarija vinska regija u Australiji, na kojoj je smješteno preko 140 gostoljubivih vinarija u kojima možete probati ukusna semillon i shiraz vina. Provedite dan degustirajući brojna vina, potom svratite u neku od očaravajućih prodavanica i na kraju pojedite nešto ukusno u jednom od ovdašnjih finih restorana - preporuka je koju turistički djelatnici često daju posjetiteljima.

Dolina Hunter, Australija
Dolina Hunter, Australija

Stellenbosh, Južna Afrika

Na predjelu Stellenbosch/Franschhoek možete posjetiti brojne odlične vinarije – od onih grandioznih do sasvim malih konoba. Franschhoek su osnovali francuski emigranti, pa ova pokrajina ima zavodljiv francuski ‘šmek’ i upravo zbog toga morate probati ovdašnja odlična bijela vina. Po crnom vinu poznatiji je okrug Stellenbosch, a obavezno probajte vino Cape Blend koje se radi od lokalne sorte grožđa Pinotage.

Stellenbosh, Južna Afrika
Stellenbosh, Južna Afrika

Pokrajina Mendoza, Argentina

Ljubitelji dobrog Malbeca često odlaze na hodočašće u Mendozu, a organizirani posjeti vinarijama i degustacija vina glavna su atrakcija u ovoj pokrajini koja broji preko 1.200 vinograda. Ako volite avanture isto koliko i dobro vino na pravom ste mjestu – Mendoza nudi brojne mogućnosti za ljubitelje planinarenja, biciklizma, skijanja i brojnih drugih aktivnosti.

Pokrajina Mendoza, Argentina
Pokrajina Mendoza, Argentina