Flora Dalmatica - festival prirode inspiriran Robertom Visianijem

| Travel |

Smričnjak
Smričnjak

Flora Dalmatica nepoznato o poznatom - JU Priroda otkriva posve novu stranu brda Smričnjak koji je više od vidikovca s pogledom na Šibenik

Flora Dalmatica, festival prirode inspiriran Robertom Visianijem, u Šibeniku nastavlja se interpretativnom šetnjom 'I mi rastemo s vama – nepoznata flora brda Smričnjak' planiranom za danas, 13. travnja, u jutarnjim satima. Riječ je o aktivnosti koju u sklopu festivala provodi jedna od članica Inicijative Flora Dalmatica, Javna ustanova Priroda Šibensko – kninske županije.  Njihovi će edukatori u edukativnu šetnju povesti djecu Dječjeg vrtića Žižula, uzrast predškolci.

Više od obično brda i šetnje njegovim stazama

Šetnja brdom Smričnjak planirana za danas od 9 do 11 sati u okviru festivalske aktivnosti 'I mi rastemo s vama' pod vodstvom JU Priroda Šibensko – kninske županije predviđa 90 min ne previše zahtjevne šetnje s ukupno 10 stajališta na kojima interpretator  ukazuje na prizor/biljku o kojoj priča, uz neizostavno zajedničko fotografiranje u okviru za ,,najljepšu razglednicu na svijetu'' na vrhu brda Smričnjak.

U sklopu izrade elaborata ,,Flora značajnog krajobraza Kanal-Luka'' dr.sc. Milenko Milović odredio je prijedlog lokaliteta za buduće poučne staze kako bi upoznali floru i vegetaciju kamenjara, stijena i makije, od kojih je značajniji lokalitet unutar Značajnog krajobraza Kanal-Luka  - brdo Smričnjak.

„Ono što mnogi od nas nisu znali jest činjenica da upravo na ovom brdu raste čak 12 biljnih endema te preko 400 različitih biljaka, a toliko blizu prvog naselja. Gotovo sve tipične vrste na ovom lokalitetu, uključivši i endeme, rastu u rubnom pojasu uz stazu pa ih je lako uočiti i prepoznati.

Na samom području staze raste više od 100 vrsta različitih biljaka, od kojih je za upoznavanje pri jednom posjetu dovoljno upoznati 10-tak najvažnijih biljnih vrsta, naročito endeme i karakteristične vrste koje su česte i u drugim dijelovima ZK Kanal-Luka.

Posebna vrijednost ovog lokaliteta je manja populacija od nekoliko stotina primjeraka endemične jadranske perunike“, poručili su iz JU Prirode.

A što bi to bila interpretativna šetnja?

,,Gledati nije isto što i vidjeti'' - interpretacija znači vidjeti. Interpretativna šetnja u prirodi je višestruko korisna edukativna aktivnost pri kojoj edukator vodi skupinu posjetitelja po unaprijed isplaniranoj ruti, koji kroz izvorne predmete, vlastita iskustva i primjere teže otkrivanju prirode koja nas okružuje. I dobivaju poticaj za njeno očuvanje.

Podsjetimo, osnovna zadaća Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije je zaštita, održavanje i očuvanje izvornosti prirode i održivog korištenja prirodnih i kulturnih dobara na područjima kojima upravlja za dobrobit građana, posjetitelja i budućih generacija.