Bankrotirani Detroit postao turistička atrakcija?

| Travel |

Ruševine Detroita, nekadašnjeg ponosa američke industrije koji je u srpnju proglasio bankrot, danas su turistička atrakcija. Građevine koje su bile simbol uspjeha ovog grada u američkoj državi Michigan, centra američke automobilske industrije, izgledaju kao scenografija filma apokalipse. Gradske vlasti i vlasnici zgrada trude se obnoviti nekada velelebne objekte,ali nažalost, najveći dio grada čine ruševine, obrasle korovom. S 78.000 napuštenih zgrada, ruševine Detroita neće skoro nestati. 

Prošlo je mnogo godina otkad je posljednji vlak stao na Centralnu stanicu Michigan. Od zatvaranja 1988. godine, stanica je polako propadala: danas djeluje nepopravljivo i vjerovatno je najveća detroitska ruševina. Lokalni umjetnik Lowell Boileau, još devedesetih godina izradio je web stranicu ’Veličanstvene ruševine Detroita’ (The Fabulous Ruins of Detroit), koji posjetiocima nudi virtualnu turu kroz propast grada. Jedna od prvih "stanica" je podrum njegove zgrade – nekadašnje zgrade kazališta, a danas jednog od najvećih parkinga na svijetu.  A Henry Ford je baš tu negde, u susjedstvu, napravio svoj prvi automobil.

Detroit je grad izgrađen za dva milijuna ljudi, a izgubio je četvrt milijuna stanovnika između 2000. i 2010. godine. Broj stanovnika je pedesetih godina prošlog stoljeća dostigao 1,8 miliona, a danas je jedva 700.000. Nismo baš sigurni da bi previše ljudi htjelo posjetiti najveći grad  povijesti koji je bankrotirao, ali ovo je svakako zanimljiv način izvlačenaj iz krize i neimaštine lokalnog stanovništva.