AirBnB zabranjen u New Yorku

| Travel |

AirBnB servis za najam stanova zabranjen u New Yorku
AirBnB

AirBnB, najpopularnija svjetska kompanija za najam soba, stanova, kuća i ostalog našla se pred prvom velikom krizom, zabranjena je u najvećem gradu SAD-a, New Yorku.

Za sve one koji ne znaju, AirBnB je web servis za najam smještaja diljem svijeta i posljednjih je godina onima koji vole putovati najdraži partner za svako putovanje. Naime, prijavom na AirBnB što je skraćeno od Air Bed&Breakfast dobivate mogućnost rentati svoje nekretnine kao i unajmiti tuđu. Ovdje se ne radi o dugotrajnom najmu već kratkoročnom i uglavnom dobrom načinu za brzu zaradu za najmodavce kao i odličnoj alternativi hotelima za najmoprimce. Zamislite da idete na more na 2 tjedna tijekom kojih je vaš stan prazan, oglasite ga, javljaju vam se razni ljudi koji bi ga unajmili, nekoga odaberete, dočekate, date mu ključ i odete na more, a za najam svog stana u Zagrebu turistu iz Francuske zaradite 2.500 kuna. Isto tako, putujete u Australiju, svi hoteli su jako skupi, nađete divan mali stančić i unajmite ga na tjedan dana od studenta koji se privremeno preseli roditeljima ili prijateljima. Uglavnom stanove na ovaj način daju u najam studenti koji te stanove i sami unajmljuju pa ih daju u podnajam koji je zapravo dovoljan da pokrije njihovu mjesečnu najamninu.

Ova zanimljiva kompanija s radom je počela kao mala start-up ideja dvojice mladih entuzijazma koji su imali problema sa smještajem kada su došli na neku konferenciju u San Franciscu. Od otvaranja malog poduzeća koje su vodili iz vlastitog stana do ogromne kompanije koja prema zadnjim izvještajima vrijedi 2.5 milijarde dolara došli su za manje od pet godina. Sve je ukazivalo na ogroman rast do prije dva dana kada je država New York unatoč što joj se na ovaj najam plaćaju porezi ove aktivnosti proglasila nelegalnim i zabranila ih u svojoj državi.

AirBnB servis za najam stanova zabranjen u New Yorku
AirBnB

Naravno, s obzirom da New York čini dosta veliki dio njihovog kolača, AirBnB sada čeka rezultat svoje žalbe na odluku newyorškog suda da krše hotelski zakon, naime prema zakonu države New York zabranjeno je voditi hotel iz vašeg stana iz istog razloga iz kojeg stanovnici New Yorka ne mogu glumiti taxy i voziti ljude za novac bez licence. Iako su iz AirBnB-a izjavili kako su ovom odlukom razočarani pojašnjavaju kako zakon države New York dozvoljava povremeni najam vlastitih nekretnina te pojedinci ne bi trebali biti izjednačavani s onima koji vode prave male privatne hotele iznajmljujući nekoliko stanova i krše zakon poznat kao hotelski zakon 2010. Naglašavaju kako 87 posto najmodavaca iz New Yorka iznajmljuju samo nekretninu u kojoj žive i to kako bi skrpali kraj s krajem, a ne zarađivali od hotelskog posla.

Ostaje nam vidjeti hoće li AirBnB dobiti ovu bitku protiv države New York čija je odluka zaprepastila mnoge s obzirom da ovaj servis znači mnogo za njeno gospodarstvo je u gradu u kojem je inače gotovo nemoguće naći povoljan krevet omogućava pristojan i cjenovno prihvatljiv smještaj.