Zapovijedi kojih se morate držati kada pijete kavu u Italiji

| Travel |

Kava

Kava je jedna od ključnih elemenata talijanske kulture, a njezini su rituali gotovo zapisani u kamenu, stoga, kao stranac, morate naučiti 10 zapovijedi kojih se Talijani slijepo drže od prve ispijene šalice kave.

Istina je da su oni namjerno zakomplicirali situaciju kako bi jedni druge lakše mogli prepoznati za šankom, bez potrebe za znatiželjnim stiskom ruke (što bi samo dovelo do tvrdokornih mrlja cappuccina), no nađete li se u Italiji u kafiću, pokušajte se kamuflirati uz pomoć ovih 10 savjeta.

1. Mlijeko u kavu samo ujutro

Pijete li cappuccino, caffé latte, latte macchiato ili bilo koju drugu kavu s mlijekom, to možete učiniti ujutro i nikad nakon jela.

2. Ne komplicirajte

Nikad nemojte komplicirati oko kave i naručiti na primjer mint frapuccino. Jedino što možete naručiti neobično je u Napulju un caffè alla nocciola (espresso s kremom od lješnjaka) ili u Milanu un marocchino (okrenuti cappuccino u maloj staklenoj šalici posut kakaom).

3. Nikad nemojte reći "espresso".

To je tehnički izraz. Ako želite popiti espresso, samo recite "Per favore, un caffè."

4. Naručite duplu kavu - ako baš morate.

Iako možete naručiti un caffè doppio, Talijani to gotovo nikad ne čine. Da, piju puno kave, ali u malim dozama.

5. Recite glasno.

PER FAVORE, UN CAFFE!

6. Uzmite "ticket" ili "biglietto" prije kave.

Nekad će konobari vikati riječi poput "biglietto", ako ste sreće možda znaju i englesku riječ "ticket" - o čemu je riječ? Nekad morate prvo platiti kavu (najčešće na benzinskim pumpama, aerodromima ili jako gužvovitim mjestima) pa tek je onda možete naručiti s plaćenim računom.

7. Nemojte sjesti.

Ako pijete espresso, nije potrebno sjesti. Ili to samo Talijani tako rade. Popijte kavu ekspresno za šankom.

8. Pazite, kava je uvijek vrela.

Ako želite kavu koja nije vrela, zatražite un caffè bollente.

9. Dozvoljene kave

Popis ide ovako: caffè, cappuccino i caffé latte. Zatim caffè macchiato ili latte macchiato, caffè corretto (espresso s brendijem ili grapom) te caffè freddo ili cappuccino freddo (hladan espresso ili cappuccino) koji uvijek budu unaprijed zaslađeni. Možete zatražiti caffè lungo ili un caffè ristretto ovisno želite li više ili manje kave u espresso šalici. I doppio - ako baš morate.

10. Sve drugo što ste čuli osim ovih 10 savjeta je laž.

Kava