10 zanimljivih činjenica koje niste znali o Egiptu

| Travel |

Kao jedna od najstarijih kultura poznatih čovječanstvu, Egipat i danas fascinira svijet svojom burnom poviješću, bogatom kulturom i ekscentričnim vladarima. Potrudili smo se za vas izdvojiti neke od najzanimljivijih podataka iz egipatske povijesti koje sigurno niste znali.

 1. Faraon nikada nije dopuštao da mu se vidi kosa – u svakoj prilici je nosio krunu ili prugasto pokrivalo za kosu nemes, koje je proslavila poznata Tutankamonova zlatna maska.

 2. Kako bi spriječio stalne nalete muha na sebe, Pepi II. je u svakom trenutku u svojoj blizini držao dva gola roba prekrivena medom, kako bi muhe izbjegle njega i letjele na robove.

 3. I egipatske žene i muškarci su nosili make up – preteču današnjeg eyelinera, u zelenoj boji (na bakrenoj bazi) ili crnoj boji (na olovnoj bazi): Egipćani su vjerovali kako takav make up ima svojstva izlječenja i zaštitu od jakog pustinjskog sunca.

 4. Iako uporaba antibiotika nije postojala do 20. stoljeća, rana narodna medicina uključivala je razne pripravke od pljesnive hrane i zemlje koja je služila u suzbijanju infekcija. Tako na primjer, u ranom Egiptu, pljesnivi kruh je služio upravo za suzbijanje raznih infekcija.

 

5. Egipatska djeca nisu nosila nikakvu odjeću do tinejdžerskih dana, jer su velike vrućine uklonile svaku potrebu za time. Odrasli muškarci su nosili suknje, a žene su nosile haljine.

 6. Bogati Egipćani su nosili perike, dok su ljudi iz ostalih slojeva društva nosili raspuštenu dugu kosu ili dugu kosu u repu. Do 12. godine života dječaci u Egiptu su brijali glave, osim jednog pramena kose koji je služio za zaštitu.

 7. Žene u Egiptu uživale su pravnu i ekonomsku ravnopravnost s muškarcima, međutim nikada socijalno nisu bile ravnopravne.

 8. U procesu mumifikacije tijela, mozak je vađen iz bušenjem rupe u lubanji kroz nosnice, te je svaki unutarnji organ također vađen i čuvan u posebnim posudama izvan tijela. Jedini unutarnji organ koji Egipćani nisu vadili iz tijela je srce, jer su vjerovali da je srce mjesto gdje u ljudskom tijelu obitava duša.

 9. Ramzes Veliki je imao 8 službenih žena i preko 100 konkubina. Imao je preko 90 godina kada je umro 1212. pr.Kr.

 10. Egipćani su vjerovali da je Zemlja ravna i kružnog oblika – poput palačinke te da Nil protječe kroz njen centar.