10 destinacija koje morate posjetiti prije nego što poskupe

| Travel |

Putovanja su jedna od onih životnih zadovoljstava na kojima ne želimo škrtariti, ali su nam ponekad jednostavno nedostižna. Vrlo često neke destinacije ostaju neotkrivene masovnom turizmu, a u sebi skrivaju brojne čari mjesta i kulture koja ga okružuje. Nedavno smo vam pisali o tome kako uštediti na putovanjima, a danas vam otkivamo koja su to još neistražena mjesta koja nisu popustila pod naletom komercijalizacije (ili Europske Unije).

1. Ukrajina

Ukrajina je jedna od onih zemalja za koju ljudi često griješe misleći kako je samo još jedna zemlja uništena dugogodišnjim socijalističkim uređenjem. Prevarili biste se. Osim što u ukrajinskim gradovima nećete potrošiti više od 50$ dnevno, ona obiluje  građevinama zaštićenih UNESCO-vim programom svjetske baštine. 

2. Južna Koreja

Aktualna politička situacija možda nije najidealnija za odlazak u Južnu Koreju, ali bitno je znati kako je ovo jedna od najljubaznijih zemalja na svijetu. Osim što je gotovo sve po pristupačnim cijenama, na raspolaganju vam je i puno bespaltnih stvari koje vam itekako olakšavaju boravak, npr. shuttle bus koji turiste prevozi iz Seoula do popularnog Jeonjua, besplatna telefonska usluga u vidu vodiča te telefonski servis koji turistima nudi pomoć u bilo koje doba dana.  

3. Tasmanija, Australija

Osim što je poznata po Tasmanijskoj zvijeri, popularnom liku iz crtića, ona je i idealna destinacija za sve one koji vole more. Hobart je jedan od onih lučkih gradova koji žive punim plućima, prepun trgovina, kafića i restorana uz more te vrlo izraženom umjetničkom scenom.

4. Nikaragva

Realativno politički stabilna, ova država Centralne Afrike postaje novo place to be. Nevjerojatne antičke ruševine, bujne džungle, prekrasne plaže i umjerene cijene samo su dio razloga zbog kojih se isplati posjetiti Nikaragvu.

5. Kambodža

Osim što je izuzetno povoljna, Kambodža je jedna od onih država koju uistinu čine ljudi. Njihova ljubaznost i pristupačnost čine ovu destinaciju još atraktivnijom, a s obzirom da je pitanje trenutka kada će Kambodža ući u ekonomsku zonu Jugoistočne Azije, bitno je da je posjetite što prije.

6. Šri Lanka

Spektakularna, povoljna i još uvijek relativno neotkrivena od širokih masa, Šri Lanka je jedno od onih mjesta koje jednostavno morate posjetiti. Zašto? Otkrite sami…

7. Turska

Po broju aranžmana za Istanbul rekli bi da je Turska već neko vrijeme itekako atraktivna destinacija. Ipak, s obzirom na svoju bogatu povijest i resorte koji se iz dana u dan otvaraju na turskoj obali, rekli bi da joj popularnost ne jenjava.

8. Panama

Proširenje Panamskog kanala bit će dovršeno iduće godine što znači da će sve više cruisera moći ući u ovaj prekrasan zaljev. Iskoristite priliku dok se to ne dogodi i doživite nevjerojatnu divljinu i prekrasne plaže u isto vrijeme. Kako bi vam bolje dočarali što Panama nudi, najesti se možete već za 5$, a boravak u luksuznom hotelu koštat će vas manje od 120$.

9. Gulf Coast, SAD

Američka Gulf Coast uistinu nije imala sreće u zadnjem desetljeću. Osim razarajućeg uragana Katrina pogodila ih je i izljevanje ulja. Ipak, Alabama, Florida, Louisiana i Mississippi uvijek će vas dočekati raširenih ruku i kulture koja se rijetko nađe bilo gdje drugdje u Americi.

10. Hrvatska

Mnogi se ne bi složili kako je Hrvatska jeftina, ali činjenica da ove sezone ulazimo u Europsku Uniju apsolutno to pobija. Iako će financijska potpora europskih institucija sigurno pomoćii u razvoju turizma, cijena usluge itekako će se povećati. Ipak, euro neće zakucati na hrvatska vrata čim uđemo u EU tako da imamo još par godina za uživati u blagodatima Hrvatske kulturne i prirodne baštine po povoljnim cijenama.