Samsung je najprofitabilniji proizvođač pametnih telefona

| Tech |

Samsung je postao najprofitabilniji proizvođač mobilnih telefona u svijetu, jer je prestigao kompaniju Apple, navodi se u izvještaju analitičke kompanije Strategy analytic. Samsungovo odijeljenje za mobilne telefone ostvarilo je operativni profit od 5,2 milijardi dolara u drugom kvartalu 2013. godine. Apple je u istom periodu ostvario profit od 4,6 milijardi dolara, a ocijenjeno je da se njegov model iPhone 5 prodaje slabije nego što je prognozirano. 

Svjetskom tržištu je u periodu od travnja do lipnja isporučeno 386 milijuna mobilnih telefona, što je za četiri posto više nego u istom periodu prošle godine. Samsung ima udio od 27,7 posto u toj brojci. Istovremeno, odjeljenje za proizvodnju televizora ove južnokorejske kompanije priopćilo je da je u drugom kvartalu ostvarilo zaradu od sedam milijardi dolara. 

Analitičari ocjenjuju da rastu prodaje pametnih mobilnih telefona najviše doprinosi povećanje potražnje za ovakvim telefonima u Aziji i latinskoj Americi. Koji pametni telfeon vi koristite?