Studije ukazuju: "Ljudi koji ne spremaju krevet su pametniji!"

| Lifestyle |

Spavanje

"Ekipa urednih" i "ekipa neurednih" ponovno su u okršaju - studija sa Sveučilišta Kingston u Londonu daje legitimnost "ekipi neurednih" pronalaženjem veze između pospremanja kreveta ujutro i održavanja grinja na životu. Svi znamo da grinje, koje mogu povećati rizik od alergijskih reakcija pa čak i izazivanje astme, žive u mokroj, vlažnoj okolini (kao na primjer ispod vašeg posloženog jorgana). S druge strane, ove grinje ne mogu preživjeti u suhim uvjetima nenamještenog kreveta.

"Prosječan krevet bi mogao biti dom za čak 1,5 milijuna grinja", rekao je doktor Stephen Pretlove sa Sveučilišta Kingston. "Znamo da grinje mogu preživjeti samo uz pomoć vode iz atmosfere pomoću male žlijezde na vanjskoj strani tijela. Nešto tako jednostavno kao ostavljanje kreveta nenamještenim tijekom dana može ukloniti vlagu iz posteljine i madraca zbog čega će grinje dehidrirati i na kraju umrijeti. "
Istraživači su navodno razvili računalni model kako bi došli do tog zaključka pa su tako pratili kako promjene u domu mogu utjecati na broj grinja u kućnim kreveta.

No, ne slažu se svi s ovim istraživanjem kada je riječ o preživljavanju grinja u domu. Profesor Andrew Wardlaw iz Britanskog društva za alergiju i kliničku imunologiju nedavno je izjavio da grinje mogu preživjeti u svakom domu koji je vlažan. "Teško mi je vjerovati da bi nepospremanje kreveta moglo imati značajan utjecaj na ukupnu vlažnost," rekao je.