Što se događa s našim mozgom kada ne vježbamo učestalo?

| Lifestyle |

(Ne)vježbanje

Kada preskočimo trening, obično osjećamo grižnju savjesti i krivicu zbog fizičkih posljedica - propuštanje treninga može ostaviti posljedice na našim mišićima sljedeći put kad odlučimo otići na isti; nismo ostvarili ciljeve koji su u našem planu obuke; broj kalorija koje smo mogli spaliti ostaje netaknut. Ono što često ne uzimamo u obzir su manje očite posljedice koje nastaju zbog odricanja vježbanja, a riječ je posljedicama koje utječu na naš mozak.

Nedavna studija prikazuje kako prekid učestale tjelovježbe utječe na vaš mozak, a rezultati su alarmantni (i dovoljni da vas potaknu da odete u teretanu). Istraživački tim je sudionike, sve bivše sportaše iznad 50 godina, obvezao da ništa ne rade 10 dana. Na kraju tog razdoblja, mozak sudionika je skeniran kako bi analizirali promjene koje donosi njihov novootkriven "sjedalački" način života. Ono što su otkrili jest da je odmaranje u trajanju od tjedna i pol usporilo regionalni moždani protok krvi u osam različitih regija mozga. Najupečatljivija činjenica je ta da je protok krvi usporen na objama stranama, i lijevoj i desnoj strani hipokampusa, inače području presudnom za formiranje i pohranu memorije te prisjećanje.

Derek Béres, autor knjige "Whole Motion: Training Your Brain and Body for Optimal Health", objašnjava da "čak i ako ste u vrhu fizičke forme i prestanete vježbati manje od dva tjedna, vaš će mozak registrirati značajne negativne učinke te si tako smanjiti memoriju. " Derek je također napomenuo da pauza od vježbanja nije umanjila kognitivne funkcije, ali se pita što bi se moglo dogoditi ako pauzu produžite na više od dva tjedna - "Što ako prestanete vježbati deset mjeseci? Deset godina?" Iako opsegom ograničeni (studija objedinjuje samo 12 osoba), rezultati ove studije su svakako persuazivni pa tako svaki sljedeći put kada osjetite potrebu za ležanjem na kauču, zavežite svoje tenisice.

Jeste li pronašli dovoljno razloga da vas uvjerimo da krenete u teretanu ili grupni sat sljedeći put kada se osjećate kao priljepak na kauču? Recite nam što mislite.