Što opsesija s dekoriranjem doma govori o vama?

| Lifestyle |

Dekoracija

"65-godišnja portugalska udovica probudila se jednog jutra potpuno bez osjećaja vlasništva nad svojim višedesetljetnim stvarima", izvještava novo istraživanje objavljeno prošlog tjedna. Iako je uznemirujuće iskustvo nakon zanimljive dijagnoze postavljene od strane neurologa trajalo samo tri dana, ono je dokazalo psihijatrima važnost vlasništva i materijalnih dobara koja se odnose na identitet i samoizražavanje.

"Ljudi izražavaju svoj identitet kroz svoje stvari - upravo to psiholozi i neuroznanstvenici u posljednje vrijeme istražuju i pronalaze empirijske dokaze koji spomenutu tezu čine točnom činjenicom", piše za New York Magazine Melissa Dahl. U stvari, postoje čitava područja u mozgu posvećena osobi u smislu vlasništva, što je vidljivo iz studije iz 2011. godine o neuroprikazivanjima. Znanstvenici tvrde da se određena područja mozga osobe upale kada promatraju svoj posjed u odnosu na tuđi. Ta su područja povezana sa "samoreferencijalnim kodiranjem i pamćenjem", odnosno oblikovanjem identiteta i koncepta shvaćanja samoga sebe.

Vjerojatno ćete primijetiti stvaranje slike o sebi kod mališana, pogotovo kada krenu vikati za stvari "moje!" Prema Dahl, oni jednostavno pomoću imetka stvaraju svoj vlastiti identitet - nešto što (nažalost) ne mora nestati s godinama. Zato sljedeći put kad netko vas izruguje zbog beskrajnog shopping putovanja u Ikeu, recite im da jednostavno obogaćujete svoj identitet.

Dekoracija