Što obući i kako preživjeti groznicu Silvestarske večeri

| Lifestyle |

Fashion Avenue by Damir Gerovac

"Moda nije pitanje odjeće. Moda je u zraku, rođena iznad vjetra. Morate imati intuiciju za nju. Ona je na nebu i na cesti." Coco Chanel

Na samu pomisao ispraćaja stare godine i na iščekivanje prvih sekunda nakon ponoći, činom kojim i službeno započinje nova godina u glavi nam se vrti bezbroj ideja,  scenarija, odluka. Miješaju nam se osjećaji. Pomalo smo nostalgični čak i na rubu lagane depresije a ujedno i euforični što nam se bliži taj simboličan datum i prijelom kada iz nečega starog prelazimo u nešto novo.

Nova godina vjerojatno najveseliji i najpopularniji dan  jednak za sve. Lišen bilo koje obveze, tradicije i religije, dan jednak svima koji veličanstveno otvara vrata za nove početke. Mnogi od nas skloni su zbrajanju i oduzimanju svega što smo u prethodnoj nam, sad već staroj godini napravili, Stvaramo u sebi nove planove i podvige za koje smo spremni. I nekako s lakoćom ostavljamo sve iza sebe, krećemo na novo putovanje. Restartamo svoja bića za nove podražaje duboko u sebi nadajući se da sve što smo zamislili neće ostati u duhu svima dobro nam znane rečenice: "od ponedjeljka".

I dok nas polako hvata groznica a mnoge i panika kako i gdje a prije svega s kim provesti zadnji dan u godini vremena je sve manje. Panično se trudimo ispraviti što se još ispraviti da, dajemo najbolje od sebe. Smišljamo planove kuda da odemo i što da radimo jer bez obzira na to što je nam je silvestarska noć poklonjena da barem jedan put u godini uživamo i budemo drugačiji, opušteniji , dozvolimo sebi i pokoju ludoriju za mnoge je to proces na rubu živčanog sloma jer dan nakon ostaju samo priče a nama se uvijek nekako čini da je susjedov tulum bio bolji ili da je zgodna plavuša iz kvarta opet bila ljepša i zabavljala se s najboljim komadima.

U modnom smislu itekako je zahtjevna. Već danima biramo najbolje haljine, kombiniramo sve što imamo na nezamislive načine, mažemo se najfinijim kremama i zalijevamo se  zanosnim parfemima.  Jednostavno hoćemo biti najbolji. Radimo od sebe najbolju moguću varijantu sebe da ne bi sljedećeg  jutra opet zavidjeli onom drugom koji je bio negdje i bilo mu je najbolje. Nameće se to vječno pitanje što odjenuti i taman kada mislimo da smo preuzeli kontrolu panika opet počinje.

Pravilo u odijevanju je jednostavno da pravila nema. Budite barem jednu večer u godini dovoljno hrabri da budete drugačiji i odjenete nešto zaista posebno. Moda se u 2016 godini nije pretjerano promijenila , ako je o haljini riječ dužina može biti od kratke do duge, od midi do kratke - pri odabiru novogodišnje haljine poigrajte se volumenima i simetrijom.
Obratite pozornost na rukave koji mogu biti raskošni, čak i predimenzionirani što u kombinaciji s jednostavnim donjim dijelovima zaista može izmamiti sve uzdahe ,također u slučaju kratkih ili pak dugih rukava za donji dio odaberite suknju raskošnog volumena.

U ovim kombinacijama ne samo da ćete zablistati već možete vješto istaknuti sve svoje atribute i biti suverena vladarica noći. Ako odaberete haljine od raskošnih materijala poput velura ili baršuna nećete pogriješiti. Zbog same prirode materijala i jakog intenziteta boje poput smaragdno zelene ili crvene haljine u ovoj kombinaciji emitiraju izrazito snažnu poruku, čine nas ne samo lijepim već i moćnima.

Dovoljno jakima da zaboravimo sve tekuće probleme i jednostavno se prepustimo groznici silvestarske noći - zlatna boja jedna  od najgorih noćnih mora kada je o bojama riječ više je nego dobrodošla u kombinacijama za najluđu noć u godini. Haljina može biti kratka ili duga , uska ili široka. Drapirana na strateškim mjestima, čak i ako ste žena srednjih godina dopustite si malo šale i dozu otkačenosti za ovaj praznik. U kontrastu s ovim "statement "komadima dobrodošle su i maxi haljine smirujućih boja, svijetlih otisnutih grafika, ali u tom slučaju svu jednostavnost haljine naglasite masivnim naušnicama, broševima i za dodatan efekt naočalama u glavnom kadru.

Naravno ako ste pobornik minimalizma slobodno odjenite kombinezon ukrašen čipkom dok će dvije najveće ženske prijateljice iz ormara dobro nam znane crne hlače i dobro krojena suknja u kombinaciji s efektnim gornjim dijelom uvijek pomoći u varijanti "last minute". Ovisno o varijanti za koju ste se odlučili slobodno se poigrajte modnim dodacima, šminkom i frizurom vođeni jednostavnom idejom da pravila nema. Čak i gornji dio trenirke u kombinaciji sa suknjom ukrašenom resama i vrtoglavo visokim potpeticama mogu biti iznenađujuće rješenje.

Bez obzira proveli najluđu noć u godini u popularnom klubu, restoranu ili jednostavno kod kuće zaista se poigrajte s odijevanjem. Osobno sam proveo zaista sjajne večeri na Silvestrovo, neke su mi doduše i danas u laganoj izmaglici. Nekako s godinama sam naučio da mi nije važno mjesto ni vesela gomila u popularnom klubu već zaista s kim sam bio. Jednom usprkos tisućama planova kuda i gdje poći jednostavno sve je negdje te večeri taman  u to vrijeme kada bi se trebalo negdje krenuti, krenulo u krivom smjeru da blaže rečeno kažem propalo je.

Zatrpani u snijegu, bez struje u nevremenu na destinaciji koju smo odabrali. Tjednima se pripremali i odlučni u namjeri da nam bude najbolja ikad dočekana nova nas nekoliko našlo se na rubu. Vjerujem da se svima to barem jednom dogodilo iako se nikada ne bi usudili otvoreno priznati. Usprkos tome odjenuli smo najbolje što smo imali te kao da smo u najluksuznijem restoranu uz svijeće i par boca vina u smijehu i radosti proveli jednu od najboljih noći koje se i danas s velikim oduševljenjem prisjećam s društvom.

Zato bez obzira gdje bili i kuda krenuli. Bili u gomili ili u  intimnom društvu dajte zaista sve od sebe. Zaboravite barem na jednu noć na sve probleme i  prepustite se groznici Silvestarske noći.