Što jesti i piti prije, za i nakon blagdana te ostati fit?

| Lifestyle |

Blagdansko tulumarenje i prejedanje već je poprilično uzelo maha, ali još uvijek nije doseglo svoj vrhunac - sretna vijest je da se ove godine ne morate previše brinuti oko viška kila i mamurluka.

Vrhunski nutricionisti dijele trikove šakom i kapom kako se pripremiti za superkalorične blagdane, a da se pritom ne morate odreći količinama, već određenoj vrsti hrane i pića. I to svega nekoliko dana prije Božića, a ne za vrijeme i/ili nakon njega.

ŠTO JESTI?

Tri dana prije: Ako imate u planu nositi nešto usko, izbjegavajte namirnice koje će vas napuhnuti: umjetna sladila, gazirana pića, slanu hranu, šećer, ugljikohidrate, mliječne i, ironično, mnogo povrća - brokula, cvjetača, prokulice i kelj stvaraju plinove, baš kao i salata koja stvara nadutost. Smanjite količinu salate na pola. Jedite proteine kao što su losos, kalijem bogate namirnice poput avokada, banane i šparoga koje sprječavaju zadržavanje vode; koromač i chia bobice. I pijte puno vode kako biste isprali organizam.

Prije tuluma: Ako idete na tulum gladni, impulzivno ćete zgrabiti nezdravu hranu (na tulumu ili nakon). Stoga obavezno nakon ručka pojedite "drugi ručak" oko 17-18 sati i to na primjer salatu s kozicama.

Na tulumu: Obavezno zakasnite - neka ostatak ekipe pojede sav onaj junk food, a vi tako budite manje u iskušenju. Uvijek imajte nešto u rukama (najbolje čašu). Najbolje da se držite toga da si ograničite hranu na tri komada i raspodijelite si užitke kroz večer.

ŠTO PITI?

Napravite plan: ne samo kada ćete piti, već i koliko. Viskoznost pomaže ubiti glad.

Što piti: destilirani likeri poput tekile i votke ne sadrže šećere te mogu sutradan spriječiti glad i mamurluk koje inače izazove alkohol. I obavezno pijte polako. Pomiješajte ih s mineralnom (preporuka s Jamnicom Sensation), a ne s kalorijski natovarenim tonikom. Vino je sljedeća najbolja opcija, a mjehurići u pjenušcu učinit će vas sitijima. Najgori izbor? Pivo i teških kokteli. Izmjenjujte jedno piće s čašom vode, jedan za jedan te popijte pola litre vode prije spavanja.

DAN POSLIJE

Ujutro nakon tuluma prvo popijte vodu, a zatim za doručak pojedite: dva tvrdo kuhana jaja i komad voća. Za ručak, napravite si salatu s proteinima i avokadom te ih prelijte maslinovim uljem i sokom od limuna. U popodnevnim satima, pojedite 20 sirovih orašastih plodova. Za večeru, pojedite lososa sa špinatom. Završite svaki obrok uz čašu tople vode s limunom te izbjegnite složene ugljikohidrate i alkohol. Pridržavajte se ovog plana od jednog do tri dana nakon mamurluka.