Smanjite rizik od nastanka raka pomoću ove namirnice

| Lifestyle |

Volimo čudotvorne namirnice koje doista pomažu našim tijelima - neke poboljšavaju memoriju, druge vid, a treće čine kosu mekšom. Saznanje da samo šačica određene namirnice može značajno smanjiti rizik od razvoja bolesti srca, dišnih bolesti pa čak i smanjiti mogućnost nastanka raka, trebalo bi nas odmah potaknuti na male izmjene u našoj prehrani.

Časopis BMC Medicine nedavno je objavio izvještaj koji kombinira podatke iz čak 20 studija koje su analizirale odnos orašastih plodova i zdravstvenih ishoda. Što su otkrili? The New York Times istaknuo je neke alarmantne rezultate - u usporedbi s onima koji su jeli manje orašastih plodova, onima koji su konzumirali više, smanjen je rizik od raka za 15 posto, kardiovaskularnih bolesti za 21 posto, koronarne bolesti srca za 29 posto, bolesti dišnog sustava za 52 posto i dijabetesa za 75 posto. Sada se sigurno pitate koliko je potrebno orašastih plodova kako bi se postigli ovi rezultati? Studija je pokazala da je smanjenje rizika bio ishod konzumacije u prosjeku samo 30 grama orašastih plodova dnevno, a veća količina nije puno pomogla u pomicanju postotaka.

Glavni autor studije, Dagfinn Aune, istraživački suradnik na Imperial Collegeu u Londonu, objašnjava ove rezultate govoreći: "ono što je prikazano u slučajno odabranim pokusima jest da veći unos orašastih plodova, koji u puni vlakana, antioksidansa i polinezasićenih masti, može smanjiti trigliceride i kolesterol u krvi."

Sve dok niste alergični na orašaste plodove, ova mala prehrambene prilagodba mogla bi imati veliki utjecaj na vaše zdravlje. Zato zgrabite šaku oraha, lješnjaka, pistacije, badema i tako brinite o svom zdravlju.