Sastojci na deklaracijama kojima je drugo ime "šećer"

| Lifestyle |

Iako bismo voljeli da proizvođači hrane istinski žele da se hranimo zdravo, jedan pogled na deklaracije proizvoda govori drugačiju priču. Pogotovo kada je u pitanju sastojak kojeg svi volimo mrziti: šećer.

Skriven u namirnicama kao što su bijeli kruh, umacima za salatu i tjesteninu, šećer, umjetna sladila i aditivi dolaze u mnogim oblicima - od kojih većina zvuči više kao znanstveni eksperiment nego jestivi sastojci. Prema njujorškoj dijetetičarki Brigitte Zeitlin, ovih 11 sastojaka obično se nalazi na deklaracijama namirnica koji su u osnovi šifra za šećer:

 1. Dekstroza

 2. Fruktoza

 3. Glukoza

 4. Maltoza

 5. Saharoza

 6. Sukroza

 7. Med

 8. Agava

 9. Melasa

 10. Ispareni sok od šećerne trske

 11. Bilo koji sirup, nektar, sok ili pire

Imajte na umu da se prvih šest sastojaka obično nalazi u zapakiranoj hrani "kako bi se manipuliralo okusom i produžio rok trajanja", dok se ostalih 6 u pravilu nalazi u hrani koja se prodaje kao "prirodno zaslađena." "Namirnice koje sadrže ove sastojke sadrže i dodatni šećer, ali valja napomenuti kako su sastojci poput melase i voćnog soka na bazi biljaka pa proizvođači imaju pravo tvrditi da je riječ o prirodnoj zaslađenosti", objašnjava Zeitlin .