Razmjena projektnih ideja inženjera šumarstva i drvne tehnologije u Krapinsko-zagorskoj županiji

| Lifestyle |

Dvadeset inženjera šumarstva i drvne tehnologije iz područja Krapinsko-zagorske županije sudjelovali su u trinaestoj kampanji projekta „Promocija poduzetništva u šumarskom i drvnom sektoru“. Kampanja je održana u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u ponedjeljak, 6. lipnja 2016. u Krapini.

Sudionici kampanje su slušali predavanja na temu „Nove prilike šumarskog i drvno-prerađivačkog sektora kroz potpore iz EU fondova“ (održala mr. sc. Mira Mileusnić Škrtić);  „Mogućnosti rasta i razvoja poduzetništva u šumarskom i drvnom sektoru“ (održala Iva Ištok, mag. Ing. tech. lign.); te „Važnost cjeloživotnog učenja“ (održala Silvija Zec, dipl. ing.).

U okviru kampanje organizirana je radionica za razvijanje projektnih ideja u sektoru. Sudionici su timskim radom u vrlo živoj i konstruktivnoj raspravi došli do novih projektnih tema kao što su iskorištavanje biomase, izrada drvenih šahovskih figurica dizajniranih prema lokalnim stilističkim obilježjima, lovni turizam i dodatni prateći turistički i gastronomski sadržaji usmjereni na divljač znakovitu po brojnosti u području (šumski zec), te razvoj voćarstva. Predstavnik Lokalne akcijske grupe (LAG) Zeleni bregi Tomislav Lež podijelio je s prisutnima iskustva s projekta Slatki okusi Hrvatskog zagorja kojeg LAG provodi u području poljoprivrede.

Ovaj je projekt usmjeren na licencirane izvođače radova u šumarstvu, drvoprerađivače, privatne šumo-posjednike, žene poduzetnice, učenike šumarskih i drvodjeljskih škola te nezaposlene šumarske i drvne inženjere. Osim ove kampanje, projekt obuhvaća i natjecanje srednjih škola „Najbolji poslovni plan učenika šumarskih i drvodjeljskih škola“, te se bavi pitanjem položaja žena u šumarskom i drvnom sektoru. Projekt, sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 295.220,84 kn, provodi Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) u partnerstvu s Hrvatskom komorom inženjera šumarstva i drvne tehnologije (HKIŠDT). Projekt je započeo u srpnju 2015. i traje do srpnja 2016.