Potvrđeno je, prvorođena djeca su inteligentnija od svojih braće i sestara

| Lifestyle |

Instagram / @bellahadid

Jeste li drugo, treće ili možda četvrto dijete u obitelji? Ako jeste, neće vam se svidjeti informacija koju donosimo. Znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu otkrili su da su prvorođena djeca inteligentnija od mlađih sestara i braće.

U svojem dugogodišnjem i međunarodnom istraživanju, istraživači sveučilišta u Edinburgu promatrali su oko 5000 djece od rođenja do njihove 14. godine života. Svi subjekti istraživanja, odnosno djeca, morala su svake dvije godine proći niz testirana, kako pismenih, tako i usmenih. Rezultat koji je dobiven govori da su kognitivne sposobnosti prvorođene djece bile bolje razvijene od njihovih mlađih sestara i braće.

Zaključci studije su da postoje jasne veze između rođenja i inteligencije. Razlog tome je što roditelji u radnim danima svoj provođenoj djeci daju više pažnje i vremena. Igraju se s njima, čitaju im i daju im više zadataka koji potiču intelektualne sposobnosti.

Ali to nije sve! Postalo je jasno da su prvorođena djeca odgovornija, savjesnija i dominantnija te ih je teže zastrašiti. Međutim, mlađa braća i sestre mogu odahnuti, jer prema istraživanju kvocijent njihove inteligencije tek je neznatno manji od najstarijeg djeteta u obitelji.