Počinje sezona čajeva, znate li koji je najzdraviji

| Lifestyle |

Povijest čaja počinje prije više od 4 tisuće godina, a prema legendi za njegovo je otkriće zaslužan kineski car Shen- Nong koji ga je otkrio prilikom jednog od svojih mnogobrojni lovačkih izleta. Ipak, vjerojatno su prvi svakodnevni uživatelji u ovom napitku bili budistički monasi koji su ga koristili u svrhu postizanja tjelesnog mira i duševne energije.


Danas čaj konzumiraju svi, raširen je po cijelom svijetu i priprema se na razne načine, a znanstvenici nakon niza objavljenijih istraživanja ističu brojne dobrobiti koje čaj pruža organizmu.
Kada na policama pogledate čajeve naći ćete mnoštvo okusa i proizvođača, nisu svi čajevi jednake kvalitete, niti svi čajevi imaju jednak blagotvoran učinak na organizam.
Najzdraviji čajevi dobivaju se iz grmolike zimzelene tropske biljke Camelije sinensis. Ova biljka raste na visoravnima Kine, Indije, Japana, Kavkaza i na Javi. Iako može dosegnuti visinu od 9 metara, zbog lakšeg branja lišca i većeg broja izdanaka reže se na visini od 1 metar. Biljka raste samo u toplim klimama i na visinama 2100 metara. Što je visina veća, bolja je kvaliteta čaja.

Crni, zeleni i bijeli čaj najzdraviji su čajevi koje možete odabrati. Dakle, svi su od iste biljke, ali razlikuju se po obradi.
Crni čaj je izrađen do lišća biljke, baš kao i zeleni ali se listovi suše i fermentiraju, što mu daje tamniju boji i okus. Znanstvenici navode kako su istraživanja pokazala da crni čaj umanjuje rizik od nastanka raka želudca, pluća, jajnika, dojke, pomaže kod bolesti želudca općenito, koristi se kod tipa dijabetesa 2 , izrazito je dobar kod povraćanja. Smanjuje rizik od moždanog udara, smanjuje proizvodnju štetnog kolesterola, poboljšava mentalne sposobnosti, pamćenje, učenje, održava budnost, pomaže kod mršavljenja smanjuje, simptome Parkinsove bolesti i drugo.
Crni čaj sadrži više kofeina od ostalih čajeva (2- 4%) pa ga mnogi koriste kako bi se odvikli od kave.

Zeleni čaj također pomaže kod niza zdravstvenih stanja. Nekoliko velikih istraživanja potvrdilo je da redovito konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od bolesti krvožilnog sustava, smanjuje kolesterol, smatra se kako zeleni čaj smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja, ubrzava metabolizam i sagorijevanje masti, jača srce i krvožilni sustav, regulira razinu šećera u krvi, pojačava kognitivne sposobnost, jača imunitet, sprječava pojavu karijesa.
Osim nesanice nema zabilježenih nuspojava, pa ga izbjegavajte prije odlaska na spavanje.

Bijeli čaj jedan je od najzdravijih čajeva, ime je dobio po srebrnastom paperju koje pokriva pupoljke za berbe, a pobijeli kad se čaj osuši. Mlado lišće i pupoljci se beru neposredno prije nego se pupoljci otvore i započne oksidacija. Koristi konzumacije bijelog čaja slične su onima zelenog, ali bijeli čaj ima mekši i blaži okus pa je za većinu ljudi „pitkiji“. Bogat je antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala, sadržava 25 % manje kofeina od zelenog čaja. Pije se preventivno jer jača imunološki sustav, a vjeruje se da pomaže kod oboljelih od karcinoma. Gotov napitak je blijedo zlatne boje, a jedna šalica bijelog čaja vrijedi kao 12 čaša iscijeđenog soka naranče, što ga stavlja na pijedestal s čajevima.