Pobjedite prehladu bez lijekova uz pomoć ovih 5 namirnica

| Lifestyle |

Recimo STOP prehladi!
Recimo STOP prehladi!

Sezona gripe je pred nama, što znači da ćemo uskoro početi kopati po našim ormarića s lijekovima u potrazi za čarobnim protuotrovom. No, liječenje i dugoročno zdravlje ne počninje u apoteci, već u kuhinji. Zdravstveni i wellness portal Well+Good nedavno je razgovarao sa Sophie Manolas, kliničkom nutricionisticom i autoricom "The Essential Edible Pharmacy", o hrani koju biste trebali početi konzumirati onog trena kada osjetite da biste se mogli razboljeti.

"Ono što ste pojeli može imati ogroman utjecaj na probavni trakt i balans zdrave crijevne flore koja znanstveno dokazano utječe na sve - od mentalnog zdravlja do imuniteta", objašnjava Manolas. Njezin proces ide ovako: prvo, analizira se stanje pacijenta i određuju se nedostaci mogu biti uzrok bolesti. Zatim, Manolas gleda što pacijent jede tijekom tjedna te preporučuje određene namirnice kako biste izbalansirali svoj prehrambeni profil.

Kada je riječ o uobičajenim bolestima koje su vezane uz hladnije vrijeme, Manolas ima prirodni lijek za sve. Ona preporučuje pastrnak za rješavanje stresa, kokosovo ulje protiv simptoma gripe, đumbir za rješavanje osjećaja mučnine, limunsku vodu za liječenje glavobolje i ananas za ublažavanje simptoma prehlade. Umjesto lijekova, Manolas sugerira konzumaciju svježe izrezane crvene paprike, zelenih smoothieja ili salate od kelja koji jačaju imunitet.