Pizza kao jedan od najboljih motivatora za uspješan rad

| Lifestyle |

Pizza

Nije tajna da će vas pizza motivirati da konačno odete u teretanu, ali tko bio rekao da vas zarazna kombinacija sira, tijesta i umaka od rajčice može motivirati i na poslu? To je samo jedan od mnogih fascinantnih otkrića Dana Arielyja koje možete pročitati u njegovoj novoj knjizi "Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations". U njoj Ariely piše o eksperimentu kojeg je proveo koji uključuje tvorničke radnikeiz tvrtke Intel u Izraelu. Obećavajuće tri odvojene skupine dobile su kao nagradu za rad ili bon za pizzu ili novčani bonus ili kompliment od svojih nadređenih. Ariely je otkrio da je od spomenute tri nagrade, pizza brzo postala najveći izvor motivacije.

Naime, radnici kojima je obećana pizza na kraju radnog tjedna nadmašili su kontrolnu grupu za 6,7% u poslovnom uspjehu, u odnosu na samo 4,9% povećanja produktivnosti od grupe kojoj je obećan novčani bonus. Pohvale od šefa završile su kao drugi najefikasniji izvor motivacije, a ta je skupina kontrolnu skupinu preskočila za čak 6,6%.

Do kraja eksperimenata, grupa koju bi pohvalio nadređeni završila je kao najbolji radni tim. To ne oduzima od činjenice da se pizza pokazala kao učinkovitiji motivacijski alat od novca, pokazujući još jednom da bi našu valutu trebalo zamijeniti kriškama pizza.

Biste li radije pohvale ili pizzu? Mi pizzu. Uvijek.