Pogledajte kako izgleda najveći dijamant pronađen u zadnjih 100 godina

| Lifestyle |

Gigantski 1, 109- karatni dijamant, drugi najveći dijamant pronađen u modernoj povijesti je prema riječima stručnjaka prevelik za prodaju i moguće je kako će ga trebati rezati da bi ga uspjeli prodati.

Lesedi La Rona Diamond

Dijamat velik gotovo kao teniska loptica poznat pod imenom “Lesedi La Rona“ na nacionalnom jeziku Botsvana gdje je pronađen, ili u prijevodu „Naša svjetlost“ već je prošle godine ponuđen na Sothebyjevoj aukciji na koji se ipak nije uspio prodati.
„To je drugi po redu kamen više od 1000 karatni kamen koji je pronađen u povijesti, ne vidim razlog zašto bi se polirao. Kamen u ovom svom grubom obliku sadrži neispričan potencijal. Aukcija na kojoj je ponuđen 2, 5 – 3 milijarde godina star kamen nije zadovoljila predviđenu cijenu u lipnju prošle godine kada su kupci za njega ponudili 61 milijun dolara, dok su iz kompanija koja ga je pronašala očekivali 9 milijuna više“ izjavio je William Lamb, izvršni direktor kanadske tvrtke Lucara Diamond Crop, koji se nadao kako će ultra bogati sakupljači dijamanata ipak ponuditi iznos koji su očekivali.

Lesedi La Rona Diamond

Stručnjaci kažu kako su kupci suzdržani jet je teško doći do tehnologije i stručnog kadra koji je obučen za rezanje i poliranje takvog divovskog dijamanta, takav pothvat može trajati godinama, a ne postoji ni jamstvo da bi dobiveni dijamanti postigli dovoljno veliku cijenu.
Kanadskoj tvrtki prije sljedećeg pokušaja prodaje, preostaje smanjiti dijamat kako bi ga uspjeli prodati.