Ovaj popularan način prehrane pomaže vam zadržati "volumen mozga"

| Lifestyle |

Kada je US News & World Report objavio svoju rang-listu najboljih dijeta i načina prehrane, mnogi su bili iznenađeni gdje su se neke popularne opcije našle na popisu. Tako se mediteranska prehrana našla na drugom mjestu od 38 prehrambenih planova, dok se na prvo mjesto smjestila DASH dijeta koja vlada popisom već sedam godina. Dakle, iako već znamo da mediteranska prehrana ima puno koristi za naše zdravlje i cjelokupno blagostanje, nova istraživanja otkrila su da njezin utjecaj može biti još važniji no što smo mislili.

Nova studija objavljena u online časopisu Neurology, medicinskom časopisu američke akademije za neurologiju, pokazala je da su stariji ljudi koji su konzumirali mediteransku prehranu, zadržali veći volumen mozga (tijekom razdoblja od tri godine) od onih koji nisu. Čak i kada su istraživači rezultate uskladili s varijablama koje bi mogle utjecati na volumen mozga kao što su dob, stupanj obrazovanja, dijabetes i visok krvni tlak, rezultati su ostali isti.

Autorica studije Michelle Luciano sa Sveučilišta u Edinburghu u Škotskoj kaže da se s godinama mozak smanjuje te gubimo moždane stanice koje mogu utjecati na učenje i pamćenje. Budući da su sudionici (svi oko 70 godina bez pojave demencije) pokazali manji gubitak u ukupnom volumenu mozga zbog konzumacije mediteranske prehrane, Michelle tvrdi: "Ova studija sa sigurnošću može tvrditi da mediteranska prehrana ima iznimno pozitivan utjecaj na zdravlje mozga. "