Nove studije ukazuju koliko bi zapravo smjeli klinci gledati TV

| Lifestyle |

Ispada da je sve što smo znali o tome koliko bi zapravo djeca smjela gledati televizor bio kriv podatak. Američka akademija za pedijatriju (AAP) objavila je novi set dokazanih pravila koja su ispunjena iznenađujućim promjenama kako upravljati dječjom digitalnom medijskom pažnjom.

U novim preporukama za 2017. godinu, AAP se korisiti novom strategijom koja implementira više nijansi pristupa, prepoznavanje razlike u kvaliteti medija i njegove uporabe te da nije baš svo vrijeme gledanja ekran uzalud potrošeno.
Pravila su ranije bila vrlo jednostavna: ne dozvoljavati više od dva sata dnevno gledanja TV-a djeci starijoj od 2 godine (za sve one mlađe bilo je važno izbjegnuti televiziju u potpunosti). Nove smjernice u obzir uzimaju i dobne skupine te pozitivne strane korištenja digitalnih medija. Za dojenčad od 18 mjeseci i mlađe, ekrane još uvijek treba izbjegavati koliko god je to moguće jer se prednost medija u ovoj dobi ne prepoznaje.
Za malu djecu, svo korištenje medija treba biti ograničeno na "iznimno kvalitetan program", koji je u skladu s uzrastom i edukativan (na primjer, Ulica Sezam može poboljšati "kognitivne sposobnosti, naučiti djecu jezik i socijalne odnose - prilagođeno za djecu od 3 do 5 godina starosti). Kako djeca odrastaju, roditeljima se savjetuje da i dalje prate njihovu djecu kada se koriste medija te im ograničiti vrijeme provedeno gledajući zabavne medije, ali poticati vrijeme ispred zaslona koji olakšava učenje i nadopunjuje domaću zadaću.
AAP naglašava da digitalna zabava i učenje nikada ne bi trebali zamijeniti zdrave aktivnosti kao što su socijalne interakcije ili spavanje.