Znamo da nam se tu i tamo može omaknuti poneka "junk food" večera (koja na kraju i ne šteti toliko), ali neke namirnice koje možda svaki dan konzumirate mogu ozbiljno naštetiti vašem zdravlju.
"Ne znači da ćete se odmah razboljeti, dobiti rak i/ili umrijeti ako tu i tamo pojedete neku od ovih namirnica", kaže Nneka Leiba, zamjenica direktora istraživanja koja provodi organizacija Environmental Working Group (EWG) te predstavlja studije o mogućim toksinima pronađenima u određenoj brendiranoj hrani i rangira njihovu sigurnost u masivnoj bazi podataka. "No, postoje određene namirnice treba izbjegavati koliko god je to moguće, ako imate izbora."
Najgori krivci su aditivi u većini prerađene hrane, zatim zamjene za šećer, konzervansi, pojačivači okusa i sol. "Mi zaista ne znamo koje su i kakve bi mogle biti dugoročne posljedice jedenja tih znanstvenih prehrambenih projekata", kaže Rachel Harvest, registrirana dijetetičarka povezana s Tournesol Wellnessom u New Yorku.
Imajući to na umu, potrudite se kloniti ovih 11 namirnica: