Neprestano žudite za brzom hranom? To više ne mora biti tako!

| Lifestyle |

Zamislite da ne želite pojesti komad čokolade ili kuglicu, dvije, tri sladoleda nakon večere. Ili da više nikad ne žudite za kriškom pizze i ukusnim, slasnim hamburgerom. Zamislite transformaciju u jednu od onih osoba koje žele samo zelene sokove, salate i quinoju. Jeste? Nama nije uspijelo, ali prema novoj studiji koju je proveo Imperial College London i Sveučilište u Glasgowu, taj dan uopće nije tako daleko kao što mislimo.

Iako je prva studija provedena na samo 20 ljudi, znanstvenici su otkrili zanimljiv dokaz da uzimanje ester inulina-propionata (poznatiji kao IPE) smanjuje potrebu za visoko-kaloričnom hranom. Zapravo je druga studija sugerirala na taj zaključak - 2013. godine provedena je slična studija od strane britanskih znanstvenika i znanstvenika iz Glasgowa, koja je dovela do spomenutih zaključaka.

U najnovijoj studiji, istraživači su promatrali MR mozga sudionika i otkrili da se sve svodi na vezu između mozga i "okidača za nagradu" koji se isključuje, odnosno uključuje kada jedemo brzu i nezdravu hranu.

"IPE može smanjiti aktivnost područja mozga povezanog s hranom kao nagradom te u isto vrijeme smanjiti predočenu količinu hrane koju ćete pojesti", objašnjava Gary Frost, profesor na odjelu medicine na Imperial Collegeu u Londonu.

IPE nije jedini dodatak hrani s dokazima da suzbija žudnju za hranom. Uzimanje L-glutamin dodatka čini sličnu stvar. No, prije nego što počnete kupovati ove dodatke, trebali biste znati da ove dodatke prehrani FDA nije odobrila, tako da ćete teško pronaći one koji su uistinu sigurni. Na sreću, uvijek postoji dobra zamjena za brzu hranu i vaše žudnje bez osjećaja krivnje - to je sigurno ukusniji način života.