Neobično istraživanje vezano uz benefite grizenja noktiju

| Lifestyle |

Jedna od najranijih lekcija za koju smo vrlo rano čuli jest da ne grizemo nokte. Mnoge bakterije vrebaju između tog ljigavog procjepa koji dijeli nokte od kože. No, što ako sve što smo mislili da znamo o toj nimalo higijenskoj navici nije bilo točno? Prema novoj studiji iz časopisa Pediatrics, grizenje noktiju i nije toliko loše koliko smo mislili da jest.

Nakon studije provedene na uzorku od 1037 djece na Novom Zelandu, istraživači su otkrili da vas je grizenje noktiju dok ste bili dijete moglo učiniti manje osjetljivima na alergije u odrasloj dobi. Istraživači su pratiti dječje navike kao što su sisanje palca i grizenje noktiju u dobi od 5 do 11 godina te ih zatim testirali na tipične alergije tijekom njihovih 30-ih godina. Podaci su pokazali da je samo 31% ispitanika koji su grizli nokte kao djeca testirana pozitivno na alergije.

Voditelj istraživanja Malcolm Sears rekao je da su njegovi nalazi u skladu s teorijom o higijeni koja govori da rana izloženost prljavštini i bakterijama smanjuje rizik od razvoja alergija. No, prije nego što počnete gristi nokte kako biste pojačali vlastiti imunološki sustav, Dr. Michael Shapiro, rekao je kako bi ljudi ipak trebali imati ovo na pameti kad grizu nokte: "Bakterije koje često zaglave ispod noktiju, a zatim se mogu prenijeti u usta uzrokujući infekcije desni i grla," rekao je. Ostali prirodni načini kako poboljšati imunološki sustav uključuju vježbanje, konzumacija fermentirane hrane i meditacija.