Neke od namirnica koje smatramo zdravima i nisu toliko zdrave

| Lifestyle |

Prema novom istraživanju iz The New York Timesa, zdrav doručak ili užina koju birate i nije toliko zdrava koliko mislite. Uz pomoć medija i tvrtki, Times je odlučio pitati stotine certificiranih nutricionista i reprezentativni uzorak američkog biračkog tijela samo jedno jednostavno pitanje: Koje su namirnice dobre za vas?

Nakon biranja između 50 različitih namirnica, jasna je linija nastala između namirnica koje Amerikanci smatraju da su zdrave i koji su zapravo zdrave prema standardima nutricionista. Pet namirnica isticalo se kao posebno neshvaćeno od strane javnosti: granola, odnosno müsli, energetske pločice od granole, kokosovo ulje, sok od naranče i smrznuti jogurt. Dok je prosječan broj Amerikanaca ocijenilo ovih pet namirnica kao zdravima, nutricionisti ne slaže sa značajnom razlikom. Energetske pločice od granole privukle su najviše polarizirajućih odgovora - 71% ljudi vjeruje da su zdrave u usporedbi sa samo 28% nutricionista.

Što svih ovih pet namirnica imaju zajedničko? Mnogo šećera i aditiva. Hrana koja sadrži dodatni šećer i/ili aditive teško je uočljiva kao na primjer preljevi za salate, umaci za tjesteninu i određene vrste bijelog kruha sadrže velike količine šećera. Osloboditi svoju prehranu od šećera je puno teže nego što mislite.