Nedostaje vam energije i fokusa? Evo što vam je zapravo potrebno

| Lifestyle |

Nedostaje vam energije i fokusa? Evo što vam je zapravo potrebno

Osjećate li se potpuno bez energije i ne možete se koncentrirati na posao, vrijeme je za jednu znanstvenu činjenicu - kada se osjećate tako, sve što vam treba je pravi izbor glazbene podloge. DA, znanost kaže da je glazba najbolji lijek za loš fokus i bezvoljnost (tko bi rekao?). Kako ne bismo rekli-kazali, donosimo vam tri znanstvena dokaza koja upućuju da vas svakodnevno slušanje glazbe može spasiti od ranije spomenutih nuspojava umora.

Glazba može biti čujni bijeg.

Ako radite posao koji se neprestano ponavlja (i poprilično je dosadan), istraživanja pokazuju da glazba može biti neizmjerno korisna pri transformiranju dosadne prakse u nešto zabavno. Pustite si Rihanninu pjesmu "Work" i usitnjavanje papira postat će zabavno. Za neke osjetljiva sluha, bučan ured može potpuno isključiti produktivnost. Za one koji se bore s takvim uredom, glazba može pružiti utočište i potaknuti produktivnost unatoč bučnom i hektičnom radnom mjestu.

Zaboravite na tekstove pjesama.

Prema studiji časopisa Journal of Consumer Research, "srednja razina buke" zapravo može potaknuti kreativnost. Ali granica između poticanja kreativnost i stvaranje zbrke je krhka. Jeste li ikada pokušali zaspati pored ljudi koji vode razgovor u blizini? Prema studiji instituta Applied Acoustics, "razumljivo" brbljanje je ono što čini najveću zbrku u našem mozgu. Drugim riječima, ako možete razabrati izgovorene riječi, teško ćete se moći fokusirati na svoj posao. Dakle, glazba s tekstovima može biti manje korisna za poticanje fokusa. No i vaše poznavanje glazbe koju slušate igra značajnu ulogu - svakako manje ćete koncentracije potrošiti na slušanje glazbe koja vam je već dobro poznata.

Dakle: koju glazbu slušati onda?

Već smo otkrili prednosti glazbe bez teksta - no koja točno? Klasična glazba iz doba baroka i ambijentalna ponavljajuća moderna elektronika čine najbolji žanr glazbe za koncentraciju. Prema Inc., jedna od najpopularnijih glazbenih podloga koja pomaže kod koncentracije je soundtrack SimCityja - zanimljivo, zar ne?

Naša glazbena podloga malo odstupa od ovih savjeta, no jedno je sigurno - svidjet će vam se.