Nadimci svih 32 momčadi Svjetskog nogometnog prvenstva

| Lifestyle |

Nadimci momčadi Svjetskog nogometnog prvenstva, Brazil 2014.
Nadimci momčadi Svjetskog nogometnog prvenstva, Brazil 2014.

S obzirom na to da smo ušli u tjedan početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, odlučili smo se i mi baviti najvažnijom muškom sporednom stvari na svijetu, ali iz malo drugačijeg, zanimljivijeg, više lifestyle kuta. Iako se nadamo da će Hrvatska ne samo proći skupinu nego i doći doma s medaljom, ako ne i sa zlatnim trofejem te da će upravo naši dečki biti dio momčadi turnira, nećemo se baviti samim sportom nego svime zabavnim oko jednog od najvažnijih evenata (događanja) na svijetu. Za početak vam donosimo nadimke svih 32 momčadi koje će zaigrati na nadolazećem Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu, a donosimo vam ih prema skupinama. 

SKUPINA A

Svjetsko nogometno prvenstvo, Brazil 2014, Skupina A
Svjetsko nogometno prvenstvo, Brazil 2014, Skupina A

Brazil - "Selecao"ili "Karaoke"

Iako je Selecao najpopularniji naziv na domaćine ovog prvenstva, zapravo je to više žargonski nadimak, dok bi puni nadimak bili "Seleção Brasileira" (Brazilska selekcija), "Seleção Canarinho" (Momčad malih kanarinaca). Tu su još čak dva nadimka: "Amarelinha" (Mali žuti) i "Verde-Amarela" (Žuto-zeleni). Logično, žuta i zelena se odnosne na boje na dresovima.

Hrvatska - "Vatreni" ili "Kockasti"
Svima je poznat nadimak naših momaka, a koji je još prije Europskog nogometnog prvenstva u Engleskoj, 1996. godine smislio marketinški stručnjak Josip Prudeus. Od tada je hrvatska jedanaestorka poznata pod imenom Vatreni, a u prijevodu ih strani mediji zovu "The Blazers".

Meksiko - "El Tri"
Tradicionalne meksičke boje - bijela, zelena i crvena zaslužne su i za njihov nogometni nadimak. Oni koji ipak žele znati i malo službeniji naziv, on je "El Tricolor". Nadamo se da nam "El Tricolori" neće raditi probleme u skupini. 

Kamerun - "Lions Indomptables" (Neukrotivi lavovi)
Iako im je nadimak pomalo zastrašujuć, nadamo se da će ih naši Vatreni ipak uspješno ukrotiti. Inače, ovaj nadimak dolazi iz povijesti njihove zemlje i odvajanja Sjevernog Kameruna od Sjeverne Nigerije kod projekta za očuvanje lavova.

SKUPINA B

Svjetsko nogometno prvenstvo, Brazil 2014, Skupina B
Svjetsko nogometno prvenstvo, Brazil 2014, Skupina B

Španjolska - "La Furia Roja" (Crvena furija)

Crvena Furija oduvijek je opasan protivnik, a nadimci su joj još "La Roja" i "La Selección". Nadimak "Crvena furija" Španjolci su zaradili još 1920. godine na ljetnim Olimpijskim Igrama u Antwerpu gdje su osvojili srebrnu medalju i gdje su popularizirali tiki-taka stil igre. 

Nizozemska - "Oranje" ili “The Orange“
Osim kod nas najrasprostranjenijeg nadimka, Oranje su poznati i pod nazivom "Clockwork Orange". Izvor imena Oranje i sve njegove varijacije očite su jer su Nizozemci itekako poznati po svojim narančastim dresovima. Što se tiče nadimka "Clockwork Orange" Nizozemci su ga zaradili još 1970. godine zbog preciznosti dodavanja i visokog posjeda lopte. 

Čile - "La Roja" (Crveni) ili "El Equipo de Todos"
Iako imaju naziv sličan kao Španjolci, u Hrvatskoj ih ne zovemo u originalu već ih zovemo u prijevodu "Crveni". Osim naziva, Čile je jedina zemlja koja ima i svoju -službenu himnu koja se zove "Chile La Roja". Izvode je Manwomanchild i osmišljena je za Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine. Osim naziva "Crveni" spominje se i onaj "El Equipo de Todos" što bi značilo "Svačija ekipa". Ovaj naziv mogu zahvalititi svom napadačkom stilu igre koji je omiljen gledateljima diljem svijeta koji upravo zbog osim za svoju zemlju, navijaju i za ovu ekipu. 

Australija - "Socceroos"
Nadimak koji australska nogometna reprezentacija nosi još od 1967. godine kada ih je tako prozvao novinar Tony Horstead. Nadimak dolazi od kombinacije riječi nogomet (soccer) i najpopularnijih australskih životinja, klokana (kangaroos).

SKUPINA C

Svjetsko nogometno prvenstvo, Brazil 2014, Skupina C
Svjetsko nogometno prvenstvo, Brazil 2014, Skupina C

Kolumbija - "Los Cafeteros" (Uzgajivači kave)

Iako se ne zna puno o ovom nadimku, poznato je kako je Kolumbija jedan od najvećih izvoznika kave. U svakom slučaju, bolje da se zovu "Los Cafeteros" nego "Los Cocainos".

Grčka - "Piratiko" ili "The Pirate ship" (Gusarski brod)
Grčki su reprezentativci ovaj nadimak dobili na Euru 2004. kada su pobijedili Portugal. Naime, na ceremoniji otvorenja prvenstva u Grčkoj u programu je bio piratski brod, a grčki je komentator Georgios Halakis prokomentirao kako bi reprezentativci trebali postati pirati i ukrasti pobjedu na Euru. 

Obala Bjelokosti - "Elephants" (Slonovi)
S obzirom na to da je i sama zemlja dobila ime zbog trgovanja bjelokosti nadimak njenih reprezentativaca je logičan - slonovi.

Japan - "Blue Boys" ili "Blue Samurai" (Plavi samuraji)
Poznati japanski ratnici u plavim dresovima ponos su Japana.

SKUPINA D

Svjetsko nogometno prvenstvo, Brazil 2014, Skupina D
Svjetsko nogometno prvenstvo, Brazil 2014, Skupina D

Urugvaj - “La Celeste“ (Nebesko plavi)

"La Celeste" je jednostavno opis boje dresova reprezentacija, ali osim ovog primarnog nadimka još je zanimljiviji onaj sekundarni - "Los Charrúas" koji nosi određenu povijesnu konotaciju. Naime ime je derivirano od naziva Charrua naroda, nomada poznatih po kanibalizmu za koje se vjeruje da su pojeli poznatog španjolskog istraživača Juan Diaza de Solisa i njegovu posadu.

Kostarika - "Los Ticos"
Los Ticos ili "Tico" je španjolski naziv za Sjeverno Amerikance, odnosno doseljenike u Latinsku Ameriku, a dolazi od riječi "costarricenses".

Engleska - "Three Lions" (Tri Lava) ili Gordi Albion
Engleski grb na sebi ima tri lava s loptama pa je to i izvor ovog naziva. Iako se engleski mediji šale kako je to jedini razlog zašto njihovu reprezentaciju i lavove možemo staviti u istu rečenicu, Engleska je uvijek opasan protivnik. Kod nas je najpoznatiji naziv Gordi Albion koji je spoj riječi Albion koja je najstarije poznato ime za Britansko otočje te dodataka gordi koji je dodan kako bi pojačao snagu Engleske nogometne reprezentacije.

Italija - "Squadra Azzura" ili "Azzuri"
Sve su sportske reprezentacije u Italiji poznate pod ovim imenom pa tako i nogometna. Azzurri ili u prijevodu "Plavi" dolaze od plurala riječi azzurro.

SKUPINA E

Svjetsko nogometno prvenstvo, Brazil 2014, Skupina E
Svjetsko nogometno prvenstvo, Brazil 2014, Skupina E

Švicarska - "Nati" ili produženo "The Schweizer Nati"

Skraćenica od "Swiss National team" i nije neki zanimljivi nadimak.

Ekvador - "Los Tricolores" ili "La Tri"
Isti naziv kao i kod Meksika, dolazi od tri boje s nacionalne zastave, to su žuta, plava i crvena.

Francuska - "Les Bleus" (Plavi) ili "Trikolori"
Francuski reprezentativci su jednostavno, kao i mnogi drugi dobili nadimak po boji svojih dresova.

Honduras - "La Bicolor" ili "Los Catrachos"
Bicolori se odnosi na plavo-bijelo boju njihovih dresova, a drugi nadimak dobiven je ponovo povijesno, a vezan je za borbu generala Florencia Xatrucha protiv predsjednika Nikaragve, Amerikanca Williama Walkera. Legenda kaže da su njegovi vojnici koji su pobijedili Walkera dočekani uz uzvike "Evo nam Xatruchovih momaka", a Xatruchos je kroz izgovor postao Catrachos. Danas ta riječ, osim nadimka reprezentacije Hondurasa označava i stare stanovnike Hondurasa.

SKUPINA F

Svjetsko nogometno prvenstvo, Brazil 2014, Skupina F
Svjetsko nogometno prvenstvo, Brazil 2014, Skupina F

Argentina - "Albiceleste" ( Bijelo-plavi)

Još jedan primjer gdje je boja dresa igrala odlučujuću ulogu za nadimak reprezentacije.

Bosna i Hercegovina - "Zmajevi" ili "Zlatni ljiljani"
Nadimak Zmajevi sve se češće koristi u domaćim medijima i po nama draži nam je od onog starijeg "Zlatni ljiljani" jer je strašniji i odaje veću opasnost na terenu. Nadamo se da će naši susjedi "Zmajevi" opravdati svoj zastrašujući nadimak.

Iran - "Perzijske zvijezde" ili "Team Melli"
Team Melli u prijevod znači nacionalna vrsta, a nadimak "Perzijske zvijezde" koristi se od Svjetskog prvenstva 2006. godine. Osim ovih, koriste se još i nadimci: "Iranski lavovi", "Lavlja srca," i od 2011. godine i "Perzijski prinčevi". 

Nigerija - "Super Eagles"
Reprezentacija Nigerije prvo je bila poznata pod nazivom "Zeleni orlovi" koji dolazi od orla na nogometnoj lopti koji se nalazi grbu njihovog nogometnog saveza, a zatim pod nazivom "Super Orlovi".

SKUPINA G

Svjetsko nogometno prvenstvo, Brazil 2014, Skupina G
Svjetsko nogometno prvenstvo, Brazil 2014, Skupina G

Njemačka - "Die Mannschaft", "Elf" ili "The Natinalelf"

Njemački su reprezentativci poznati po njemačkim nazivima za nacionalnu vrstu, jednako kao i Švicarska. Elf ili jedanaestorica nekako je najprihvaćeniji naziv za Nijemce kod nas.

Portugal - "Seleccao das quinas" (Tim petorice)

Portugalska je reprezentacija svoj nadimak dobila od pet štitova koji krase njihov nacionalni grb saveza i dres.

Gana - "Black Stars" (Crne zvijezde)
Crna zvijezda također je simbol koja se nalazi i na zastavi Gane i na zastavi saveza te krasi dresove igrača. 

SAD - "The Yanks"
Skraćenica naziva "Yankees" najrasprostranjeniji je naziv za Američku nacionalnu vrstu. Ostali nadimci su "The Stars and Stripes" (Pruge i zvijezde) i "Team USA".

SKUPINA H

Svjetsko nogometno prvenstvo, Brazil 2014, Skupina H
Svjetsko nogometno prvenstvo, Brazil 2014, Skupina H

Belgija - "The red devils" (Crveni vragovi)

"Rote teufel" naziv je Belgijske vrste ako ste u Njemačkoj, ako ste u Nizozemskoj to je "Rode Duivels", dok je u Francuskoj "Diables Rouges". U Hrvatskoj svima poznati kao Crveni vragovi svoj su nadimak dobili davne 1906. godine od novinara Pierra Walckiersa nakon serije impresivnih pobjeda nad Francuskom i Nizozemskom. Naravno, riječ crveni dolazi od boje njihovih dresova. 

Alžir - “Les Fennecs“ili "The dessert foxes" (Pustinjske lisice)
Alžir je prekriven više od 80% s pustinjom, a Fennecsi su male pustinjske lisice karakteristične za to podneblje. 

Rusija - "Sbornaya"
Sbornaya na ruskom je prijevod za nacionalnu vrstu.

Južna Koreja - "Red Devils" (Crveni vragovi) ili "Taeguk" (Ratnici)
Iako su Belgijanci puno poznatiji pod tim nazivom i reprezentacija Južne Koreje nosi nadimak Crveni vragovi i to od 1995. godine. Uz taj naziv, zovu je i "The Reds", ali i "Taeguk" što bi u prijevodu značilo ratnici. Uz to Taeguk je simbol za ravnotežu, za yin i yang i nalazi se i na njihovoj nacionalnoj zastavi.