Mit o mršavljenju kojeg se morate riješiti

| Lifestyle |

"Sve je dozvoljeno u malim dozama" je izraz kojeg češto izgovaramo pogotovo kada smo na dijeti. Sad kada su blagdani gotovo iza nas, vrijeme je za zdrave navike u novoj godini pa se tako opet vraćamo dobro nam poznatoj "umjerenosti". No prema nedavnim istraživanjima, ispada kako konzumacija hrane u umjerenim količinama zapravo može dovesti do prejedanja.

Niz studija na čelu s docenticom Michelle vanDellen, dokazale su da osobe koje jedu hranu koja uključuje "junk food", čak i u umjerenim količinama, imaju veću vjerojatnost da će dobiti na težini oko trbuha.
Jedan od razloga za to je naša nemogućnost da točno procijenimo veličinu porcija. Pogotovo kada objedujete vani ili naručujete hranu doma, količine su vrlo iskrivljene i gotovo je nemoguće ocijeniti jedete li doista u umjerenim količinama. Drugi razlog je taj da umjerenost nije konkretan izraz - riječ je o nečem relativnom. 

Ako se već prejedate, "umjerenost" kada je riječ o nezdravoj hrani nikako nije dobro rješenje. Studije su pokazale da većina sudionika zapravo i nije znalo točnu definiciju pojma "umjerenost" - mnogi su mislili da to znali jesti više od uobičajenog iznosa.

Stoga ako želite biti zdravi i održavati svoju težinu pa čak i izgubiti nekoliko kilograma, najbolje je da odbacite naviku jedenja u umjerenim količinama. Umjesto toga, konzumirajte manje od standardnih "junk food" obroka (što i dalje ima daleko više kalorija nego je našem tijelu potrebno) i posvetite se zdravoj prehrani. Naravno, sasvim je u redu pojesti desert ili hamburger tu i tamo, ali nezdrava hrana uključujući mesne prerađevine i gazirana pića definitivno ne smiju biti dio redovite prehrane, čak i ako ih konzumirate rjeđe nego zdravije alternative.