Ljetna humana avantura u Mongolskom reliju

| Lifestyle |

Ekipa Mongolskog relija
Ekipa Mongolskog relija

Prije nekoliko dana, točnije 14.srpnja jedan je vrlo poseban Chevrolet Aveo krenuo s automobilističke staze u Goodwoodu na 14.000-kilometarsku avanturu bez pratnje i bez dogovorene rute pod nazivom Mongolski reli s ciljem prikupljanja novca za dječje dobrotvorne ustanove.

PRVI tim na Mongolskom reliju krenuo je 1.2-litarskim Aveom na putovanje puno zapreka: planina, pustinja, loših cesta, neutabanih puteva. Tim koji čine iskusan marketinški menadžer Guy White, investicijski bankar Ed Kliphuis i istraživač iz područja razvojne biologije Arnout Schepers, svi oni bez pravog reli iskustva i znanja o automobilima, vozit će Aveo da bi sakupili prijeko potreban novac za SOS Dječja sela.

Upitan o motivaciji, Guy White odgovara: „Život je da bismo ga živjeli i postoji samo nekoliko trenutaka u životu kada se može napraviti nešto slično ovome. Vožnja preko trećine svijeta, upoznavanje izvanrednih novih ljudi, prikupljanje nevjerojatnih uspomena i usput napraviti nešto dobro savršena su kombinacija. Želim biti jedan od onih djedova čiji će unuci s veseljem slušati moje priče.“

Tim koji se prvi put upoznao prije tri godine na ragbijaškom terenu u Ženevi prikuplja donacije za SOS Dječja sela u Mongoliji, a njima će biti doniran i Aveo. Mongolski reli razlikuje se od ostalih relija po tome što nema fiksne rute. Postoje samo dvije zajedničke kontrolne točke koje svi timovi moraju proći: takozvani Czechout Party u povijesnom dvorcu Klenova u Češkoj Republici gdje će se održati koncert nekoliko bendova i zabave dobrodošlice u Ulan Batoru. Timovi ne mogu znati što ih očekuje između tih točaka i kuda će točno voziti.

Neki će timovi voziti na jug preko Iraka, Irana i Afganistana, drugi će se odučiti za sjevernu rutu i vožnju preko Arktičkog kruga, dok će treća skupina putovati preko središnje Azije. „Da bi zadržali duh prave ekspedicije, organizatori avanturistički ne žele preporučiti nijednu od ruta niti dati informacije o tome što se može očekivati“, rekao je Guy White. „To nije putovanje za relaksaciju, nego prava avantura čiju ozbiljnost možda najbolje dočarava upozorenje s web-stranice The Adventurists.com o tome da su neki sudionici relija izgubili živote ili postali invalidi.“

Od timova se očekuje da prijeđu 14.050 km u 34 dana te slijede okvirni plan putovanja i raspored. Tim će usput posjetiti djecu u SOS Dječjim selima: u Beču (Austrija), u Taškentu (Uzbekistan) i u Ulan Batoru (Mongolija). Iz SOS Dječjeg sela u Austriji ponijet će pakete korisnih proizvoda u dječje selo u Mongoliji te djeci u Uzbekistanu i Mongoliji donijeti naizgled neuništive nogometne lopte.  Napredovanje tima može se pratiti putem stranice facebook.com/Chevrolet.Charity.Rally na mreži Facebook.

Skupina The Adventurists je dosad kroz razne programe prikupila više od 4,5 milijuna eura za dobrotvorne svrhe. Novac koji će biti prikupljen tijekom Mongolskog relija namijenjen je dječjoj udruzi Lotus.

Dečki putuju Aveom zapremine 1.2 litre i 86 KS no s dodatnom opremom za ovako dugo i zahtjevno putovanje pa tako ovaj Aveo ima dodane: gume za sve podloge, ojačan ovjes  koji je čvršći i podignutiji, prednju zaštitnu prečku i štitnike za pogonski sustav, visokovoltni akumulator za zahtjevnu primjenu, dodatna prednja svjetla na krovnom nosaču kao i dodatna svjetla u kabini za čitanje auto-karte, donji štitnik za motor.

Nadamo se da uspjeti u svom naumu te prikupiti puno novaca za djecu u Mongoliji. Sretno!