Koliko se često moramo seksati kako bismo živjeli duže?

| Lifestyle |

Zdravstveni benefiti od seksa razumljivo su dobro dokumentirani - bezbrojne studije sugeriraju da vam seks može pomoći smanjiti stres, sagorjeti kalorije pa čak može i smanjiti jačinu bolova. Iako smo navikli na čitanje o svim razlozima zašto bismo trebali provoditi više vremena između plahti, iznenađujuća nova studija nudi protudokaz. Prema britanskim istraživačima, postoji razlog zašto se ne biste trebali seksati.

Tim sa Sveučilišta u Sheffieldu u Velikoj Britaniji ima novosti koje vjerojatno nećete htjeti čuti: Ljudi koji se suzdržavaju od seksa zapravo mogu živjeti duže. Istraživači su proučavali bube kako bi saznati kako naše seksualne navike utječu na naše cjelokupno zdravlje. Otkrili su da su one bube koje su se parile svaki dan umrle mlade, dok su one koje su apstinirale uživale dug i zdrav život.

"Kod buba, parenje otpušta hormone potrebne za proizvodnju sperme kod muškaraca ili jajašaca kod žena te zbog tog napora ima negativan učinak na imunološki sustav", objašnjava voditelj istraživanja doktor Michael Siva-Jothy. "Pretpostavka zatim ide ovim tokom - oslabljeni imunološki sustav dovodi do gubitka dugovječnosti".

Prije nego što odbacite ove nalaze, Siva-Jothy tvrdi kako studija doista nudi implikacije koje se mogu odnositi i na ljude. "Razumno je pretpostaviti da će rezultati biti isti i s drugim organizmima, uključujući ljude, jer parenje ima dvostruki efekt - pozitivan, ali i negativan na imunološki sustav."

Ne pomišljate na celibat zbog ovih rezultata? Potaknite vaš imunološki sustav jedući agrume, brokulu, češnjak i jogurt - zdravstveni savjet kojeg se zapravo može držati.