Koji je to trenutak u kojem vam ni kava više ne može pomoći?

| Lifestyle |

Kava

Kava se smatra eliksirom transformacije koji vas može udaljiti od mamurluka i učiniti vas društveni u ponedjeljak ujutro. Ali što se događa kada kofein prestane funkcionirati? Je li vam poznat osjećaj - bliži se kraj posla, a vaša 5 kava ne ispunjava svoja obećanja te vam ne povećava energiju i koncentraciju. Učinak napitka za preživljavanje dana odjednom je nestao i samo tako, prepušteni ste vlastitim uređajima, prisiljeni osloniti se samo na šalicu zelenog čaja i prirodnu opskrbu energijom za ostatak poslijepodneva.

Srećom, znanstvenici su utvrdili točan trenutak u kojem će vas kofein napustiti - nakon tri noći lošeg sna. Nova studija organizacije American Academy of Sleep Medicine otkrila je da nakon 72 sata lošeg noćnog odmora, pojedinci će postati imuni na normalne transformacijske učinke kofeina.

Istraživanje je uključivalo 48 odraslih osoba koje je spavalo samo pet sati noću pet noći za redom. Polovici sudionika je tada bilo dano 200 miligrama kofeina tijekom dana (što je jednako dvijema šalicama kave), dok je druga polovica primila placebo. Do trećeg dana, istraživači su otkrili da kofein više nije imao isti učinak na doziranu polovicu sudionika; njihovo raspoloženje, razina energije i kognitivne sposobnosti pale su na razinu prije kofeina, u skladu s placebo skupinom.

Nažalost za noćne ptice i ljude koje muči nesanica, čini se da ništa ne može zamijeniti dobar noćni san pa čak ni dobra šalica kave. Imajte trodnevno pravilo na umu kada učite za veliki test ili se pripremate za važnu prezentaciju na poslu - vaš unutarnji ljubitelj kofeina će vam zahvaliti.