Koje namirnice uzrokuju pretilost i kako ih zamijeniti?

| Lifestyle |

Nezdrava, obrađena hrana dobro je poznata kao glavni negativac koji napada naše vitalno tijelo, no blog Brain Diet, koji se bavi zdravljem i prehranom, identificirao je četiri ključne namirnice koje čine neprekidnost epidemije pretilosti u SAD-u. Kada uzmete u obzir činjenicu da je dva od tri odrasla Amerikanaca ima viška kila ili je pretilo, prijedlog za uklanjanje ili značajno smanjenje unosa tih štetnih namirnica ne treba uzeti olako.

Bez previše iznenađenja, riječ je o šećeru, margarinu, bijelom kruhu i čipsu (pomfritu). Ove četiri namirnice, priznajemo, često se nađu u našoj kuhinji, na stolu i u trbuhu. Prve dvije namirnice često su nesvjesno upakirane u kupljenoj gotovoj hrani ili su sastavni dio jela pripremljenog u restoranu, ostavljajući potrošača uglavnom u mraku s praznim kalorijama i hidrogeniranom mašću koje unose u tijela. Bijeli kruh, čips i pomfrit su s druge strane popularni zato jer ih je jeftino napraviti i kupiti, no oni su u potpunosti lišeni hranjivih tvari.

Preporučujemo prirodni med ili organski nektar od agave umjesto šećera, ghee maslac umjesto margarina, kruh od cjelovite pšenice ili punozrnati kruh umjesto bijelog te domaći kuhani krumpir ili pomfrit od batata umjesto masnog čipsa i pomfrita.