Koje namirnice mogu naškoditi vašem kućnom ljubimcu?

| Lifestyle |

 

Postoje neke namirnice koje ne biste trebali davati svojim ljubimcima.

Ljudi svoje kućne ljubimce često smatraju članovima obitelji, no ne smiju zaboraviti da su njihove potrebe drugačije od ljudskih.

Iako nije otrovno davati pseću hranu mačkama i obrnuto, trebate znati da hrana za mačke sadrži viši nivo proteina i kalorija. Psi trebaju prehranu koja je bogata vlaknima. Hrana za mačke također se sastoji od visokog nivoa taurina.

Psi i mačke trebali bi izbjegavati grah. Glavni problem konzerviranog graha je u tome što sadrži konzervanse i sol koji su opasni za kućne ljubimce. Pola šalice konzerviranog graha sadrži od 400 do 500 miligrama natrija, ali tolerancija natrija kod mački i pasa je vrlo niska.

Najveći ljubitelji tune su mačke, ali čak je i psi ponekad mogu smatrati poslasticom. I ako vaša mačka to zahtijeva, nemojte je hraniti konzerviranom tunjevinom jer ona može sadržavati živu koja može biti otrovna za vašu mačku, ali i psa.

Instagram

Psi obično vole maslac od kikirikija i on im dođe kao poslastica. No, neki proizvođači u njega dodaju ksilitol koji je toksičan za kućne ljubimce. Ksilitol je zaslađivač koji se koristi umjesto šećera jer sadrži manje kalorija, a opasan je jer može izazvati zatajenje jetre kod kućnih ljubimaca.

Također trebate izbjegavati davati velike količine mlijeka psima i mačkama. Ovaj proizvod sadrži masnoće koje mogu dovesti do pretilosti. Osim toga, davanje pune zdjelice mlijeka psima i mačkama može dovesti do uznemirenog želuca. I nemojte zaboraviti da su oni poput nas te mogu biti netolerantni na laktozu.

Bademi uglavnom nisu zabranjeni, ali postoje neki rizici ako ih dajete svojim ljubimcima. Konzumacija velike količine badema dnevno kod kućnih ljubimaca može uzrokovati želučane tegobe, pretilost i pankreatitis.