Koja su četiri najučinkovitija načina za zaustavljanje stresa i anksioznosti?

| Lifestyle |

Instagram/@juliamateian

Na sam spomen stresa i anksioznosti, vjerojatno se sjetite stvari poput debljanja, izbijanja prištića na koži lica, loših međuljudskih odnosa i problema na poslu.

 

Ali koliko često razmišljate o tome odakle to zapravo dolazi? A pod tim, ne mislimo na uzroke poput kasnonoćnih poziva šefa ili svađe s partnerom. Ključ za smirivanje zapravo leži u vašem središnjem živčanom sustavu u kojem se sve odvija.

Ono što stvarno trebate znati je kako upravljati njime i kako smiriti svoj živčani sustav da bi ste bi zaustavili stres u samom početku.

Opustite se i olakšajte svoj um i tijelo te u  nastavku pročitajte koja su četiri najučinkovitija načina za zaustavljanje stresa i anksioznosti.

Spavanje

Na pitanje koliko sati spavamo, mnogi od nas žele reći osam. No, vrlo malo nas to zapravo čini. Za resetiranje i ponovno punjenje živčanog sustava potrebno nam je najmanje sedam do osam sati sna dnevno. Premalo sna štetno je za naš cirkadijanski ritam. Ne samo da se osjećamo umorno i nefokusirano, već i naš metabolizam pati te može dovesti do skladištenja viška masti bez da ih sagorijevamo.

Studije su dokazale da uživanje u snu dvije noći zaredom, što znači spavanje od  osam do deset sati, može poboljšati osjetljivost na inzulin , vratiti razinu šećera u krvi u normalu i preokrenuti negativne učinke uzrokovane nedostatkom  sna  tijekom tjedna.

Ograničite hranu opterećenu MSG-om

MSG, zvani mononatrijev glutamat, aditivni je sastojak prerađene i brze hrane koja loše djeluje na živčani sustav i može vas natjerati da se osjećate uznemireno i umorno nakon obroka. MSG se sastoji od dijelova kontaminanata i proizvedenih kemikalija i dijela glutamata, oblika glutaminske kiseline.

Glutamat je neophodan za kognitivne funkcije, djeluje kao stimulans i signalizira stanicama glasnicima u našem mozgu da komuniciraju. No, slobodni i vezani glutamat koji se u izobilju unosi uz hranu s MSG-om, može prekomjerno stimulirati živčani sustav i izazvati glavobolju, migrene i razne upale.

Meditacija

Najnovija istraživanja pokazala su da  meditacija smanjuje razinu stresa te istodobno povećava sreću i samilosti, poboljšava imunitet, smanjuje bol i pojave raznih upala organizma. Studije snimanja mozga pokazale su da meditacija povećava razinu sive tvari, izoštrava pažnju i poboljšava pamćenje.

Meditacija može biti jednostavna poput vježbi dubokog disanja, joge ili samo uzimanja sekunde da se opustite i zatvorite oči na nekom mirnom mjestu.

Plutanje

Najvjerojatnije  niste čuli za ovaj zdravstveni fenomen,ali terapija plutanjem je prava stvar.  Voda s tjelesnom temperaturom opušta vaš osjećaj dodira.  Vaši otkucaji srca i disanje se usporavaju,a vaše se tijelo opušta te  um se otvara. Eliminiranje senzornog preopterećenja omogućuje vašem mozgu da se udubi u polubudno, polu-sanjajuće Theta stanje u kojem meditacija i kreativnost cvjetaju. Razine hormona stresa kortizola opadaju, a dopamin raste.

Terapija plutanjem smiruje stres, ublažava fizičku bol, olakšava emocionalne i poremećaje povezane sa spavanjem te poboljšava atletske performanse.