Kako ukrasiti Uskršnje pisanice na prirodan način?

| Lifestyle |

Uskršnja jaja

Bojanje pisanica neizostavan je dio priprema za Uskrs! I dok u trgovinama možemo pronaći različite umjetne boje za jaja, jeste li ikada razmislili o tome koliko su one uistinu štetne i otrovne? Zašto biste koristili kupovne boje koje su pune kemikalija kad šarene pisanice možete dobiti i na potpuno prirodan način?

Sve što vam treba za prirodno bojanje jaja su lončići (za boje koje želite dobiti), ocat za fiksaciju boje te komadić maslaca koji će vašim pisanicama dati završi sjaj. I naravno, prirodni sastojak za boju koju želite. Namirnice koje ćemo u nastavku spomenuti sigurno već imate u hladnjaku i bez puno truda i muke, za čas ćete dobiti prirodno obojene pisanice!

Uskršnja jaja

ŽUTA BOJA

U pola litre vode kuhajte koru naranče ili limuna/mrkvu/mljevenu kurkumu/listove kruške, pričekajte da zakipi te ostavite 30-tak minuta da kuha na laganoj vatri. Na kraju dodajte malo octa.

SMEĐA BOJA

U litri vode prokuhajte ljuske luka/jaku crnu kavu/ (količina ovisi o željenom intenzitetu) te jaja u boji ostavite barem pola sata.

CRVENA BOJA

U litri vode prokuhajte nariban korijen cikle/veću količinu ljuski crvenog luka te ih ostavite da kuhaju na laganoj vatri najmanje 30 minuta.

ZELENA BOJA

Za zelena jaja najbolji je svježi špinat. Grubo ga nasjeckajte i istucite te prokuhajte kao i prethodne sastojke. Lijepa zelena boja može se dobiti i od listova koprive.

NARANČASTA BOJA

Naribajte nekoliko komada mrkve te ih prelijte s malo vode i ostavite da odstoje nekoliko minuta. Potom ih prokuhajte u 250 ml vode i dobit ćete lijepu prirodnu narančastu boju.

PLAVA BOJA

Nasjeckajte i istucite listove crvenog kupusa, prokuhajte ih u pola litre vode i ostavite na laganoj vatri najmanje 30 minuta.

LJUBIČASTA BOJA

Ljubičasta boja može se dobiti iz sušenih borovnica koje je potrebno prokuhati u 250 ml vode (što više borovnica to će boja biti intenzivnija).

Uskršnja jaja