Kako sretni parovi rješavaju svađe?

| Lifestyle |

Instagram/ @negin_mirsalehi

Svaka veza koja se temelji na međusobnom poštovanju može podnijeti i povremene sukobe. No, kada svađe završe tako da se ne popravlja potencijalna šteta koju su uzrokovale, s vremenom se prijateljstvo i poštovanje mogu narušiti.

Kako bi svađe bile korisne, a da ne nanose štetu vašem odnosu i da nakon njih možete mirno krenuti dalje, važna je je znati pravila za svađu kojih se drže sretni parovi.

Donosimo vam 2 pravilna načina da riješite sukob s partnerom:

Ispričajte se
Parovima je najveći izazov razriješiti sukob na način koji će ih zbližiti i dati im osjećaj da ih druga strana vidi, sluša i shvaća. Kako bi takva rješenja sukoba bila moguća, bitno je raditi na sposobnosti slušanja u trenucima kada se pojave razlike. Partnera je najlakše slušati kada nam govori koliko smo lijepi, zabavni i pametni, no kada trebamo primiti kritiku, automatski zauzimamo obrambeni stav. Idući put kada dođe do svađe se pokušajte fokusirati na stvari s kojima se slažete kako biste pokušali shvatiti što partner želi da razumijete. Zaustavite se kada počnete prekidati i ispravljati partnera, vaditi njegove grijehe iz prošlosti ili raditi bilo što drugo zbog čega će mu se činiti kao da ga uopće ne slušate. Kada shvatite da su potrebne promjene u vašoj komunikaciji, nemojte biti tvrdoglavi. Budite prvi koji će se promijeniti. Vaši napori dovest će do promjene kod oboje i možda će baš oni biti zaslužni za spašavanje vašeg odnosa.

Izbjegavajte eskalacije sukoba
Ljudi se često ponašaju tako da im intenzitet ljutnje daje za pravo da kažu bilo što jer su previše bijesni da bi kontrolirali ono što će izaći iz njihovih usta. No, svaka osoba može i mora djelovati drukčije i bolje od navedenog. Dobar je prvi korak sjesti s partnerom i osmisliti nekoliko pravila pomoću kojih će svađe biti pravedne. Primjerice, nema deranja, nema nazivanja ružnim imenima, nema prijetnji prekidom i slično. U savršenom slučaju, u svađama bismo trebali isključiti sve “udarce ispod pojasa” među kojima su okrivljavanje, prozivanje, propovijedanje, naređivanje, prijetnje i ismijavanje.