Kako spriječiti jet lag?

| Lifestyle |

Instagran/@tamara

Putovanje kroz vremenske zone može imati ogroman utjecaj na vaše tijelo.

Da biste se što brže riješili jet laga potrebno je znati što činiti prije letenja, dok ste u zraku i nakon što sletite, kako biste se osjećali osvježeni, hidrirani i spremni za nova iskustva.

Nažalost, ne postoji točan odgovor kako spriječiti jet lag, ali postoje koraci koje možete poduzeti kako biste ublažili njegove posljedice.

Što činiti prije leta?

Kretanje kroz vremenske zone i izlaganje dnevnoj svjetlosti kada bi to obično bila noć, i obrnuto, razumljivo mogu naštetiti funkcijama našeg tijela. Kada putnik prelazi vremenske zone, tijelo koristi prirodne znakove poput sunčeve svjetlosti i rasporeda prehrane kako bi se pokušalo prilagoditi. Taj proces može potrajati nekoliko dana prije nego se svi prirodni procesi u tijelu izjednače i normaliziraju.

Jet lag kao posljedicu najčešće ostavlja dehidraciju, probleme s crijevima, nadutost i razdražljivost, ali može ostaviti i dugotrajne posljedice na zdravlje poput tjeskobe i nesanice.

Što činiti tijekom leta?

 Kako biste se prilagodili novoj vremenskoj zoni izbjegavajte jesti na letu, a kada stignete na svoje odrediste pojedite obrok koji odgovara vremenskom periodu dana. Tijekom lete izbjegavajte kavu i alkohol jer oni potiču dehidraciju.

Studije su pokazale da dehidracija može dovesti do brojnih problema sa spavanjem. Ona negativno utječe na sposobnost pinealnih žlijezda da proizvode melatonin te utječe na našu sposobnost da spavamo i ulazimo u dublje stadije sna.

Jet lag je obično gori kada se kreće sa zapada na istok, jer putnici gube vrijeme svog dana. S druge strane, letenje s istoka na zapada daje našim tijelima dodatne sate da se prilagode vremenskoj zoni i sinkroniziraju se s novim ciklusom. Imajući to na umu, ako vam vrijeme dopušta, tjedan prije putovanja počnite se svaki dan buditi nekoliko sati ranije kako bi se vaše tijelo pripremilo za drugu vremensku zonu.

Kada je u pitanju spavanje na letu, važno je napomenuti da je kvaliteta sna, zbog okoline u zrakoplovu, vjerojatno loša.

Što činiti kada dođete na svoje odredište?

Ono što radite kad stignete na svoje odredište od velike je važnosti u borbi protiv jet laga.

Ako na svoje odredište dođete ujutro, vježbajte što je prije moguće kako biste pomogli svom organizmu u ponovnom reguliranju cirkadijanskog ritma i kako biste povećali vlastitu energiju. Prema nedavnom istraživanju, vježbanje ranije u toku dana pomaže da se vaš tjelesni sat vrati na pravi put i prilagodi se novoj vremenskoj zoni. Ako ste sletjeli kasnije tijekom dana, vaš je osnovni cilj spavati jer je to najbolji način da se prilagodite novoj vremenskoj zoni.