Kako pravilno brinuti o posteljini i krevetu

| Lifestyle |

Instagram / @marion.sla

Kada saznate što se nalazi u vašem krevetu, uplašit ćete se. Krevet je sveti gral svakog stana ili kuće. Svi koji se vole valjati po kreveti i spavati koji sat duže, znaju da postoji jedna stvar koja je uistinu neodoljiva, a riječ je o svježe opranoj posteljini.

Redovito pranje posteljine nije važno samo zbog ugodnog mirisa, već prvenstveno zbog higijenskih razloga, jer u vašem krevetu s vama spava oko 10 milijuna nepozvanih gostiju koji se nalaze u madracu i posteljini. No, glavno pitanje je koliko često bi tu posteljinu trebalo mijenjati, odnosno prati?

Osobe koje pate od kućnih alergija najbolje znaju da je spavaća soba mjesto najopasnije mjesto za njih. Zašto je to tako? U spavaćoj sobi nalazi se sto puta više grinja nego u dnevnom boravku. Razlog tome je što grinje vole toplinu i vlagu, a idealno mjesto za njihovo razmnožavanje je krevet. Dok spavamo, znojimo se, a naša koža ispušta prosječno čak jednu litru znoja u samo jednoj noći.

Instagram / @kristinsundberg

Posteljinu morate mijenjati najkasnije jednom svaka dva tjedna. Ako se noću puno znojite, to bi trebali napraviti i češće. Osim jastučnica i plahti, potrebno je redovito prati i jastuke te pokrivač i to barem dva puta godišnje na temperaturi od 60 stupnjeva. Osim pranja dva puta godišnje, pobrinite se da jednom mjesečno prozračite svoje jastuke i deke.

Bilo bi poželjno i usisati madrac jednom svakih par tjedana te ga sezonski okretati. Madrac bi trebalo promijeniti svakih 7 godina, jer je upravo to vrijeme kada broj grinja, kao i njihovog izmeta doseže svoju najvišu granicu.