Kako pristupiti novcu kada ste prvi put financijski neovisni?

| Lifestyle |

Instagram/@itsashbrooke

Sve više mladih prvi puta se suočava sa samostalnim životom i upravljanjem novcem.

Nakon završetka fakultete, u nekim slučajevima i ranije, mladi napuštaju kuću svojih roditelja i prvi put započinju samostalan život te traže svoj prvi posao. Često se ne snalaze što učiniti s novim prilivom novca i hrpom računa. To je jedan od ključnih izazova koji s kojim se susreću mladi u 20-ima i 30-ima koji trebaju naučiti izbalansirati novac koristeći ga za danas i štedjeti ga za budućnost.

Puno novo neovisnih mladih i odraslih osoba treba naučiti kako manevrirati strmom krivuljom financija. Prvi puta u životu javljaju se troškovi kojih prije nije bilo. Prvi put plaćate najam, kupujete profesionalnu garderobu i opremu mjesto za u kojem živite.

Sve to može biti vrlo zbunjujuće i zbog toga možete upasti u neočekivane dugove jer, jednostavno, ne znate kako pravilno rasporediti svoj novac.

U nastavku pročitajte savjete za lakše upravljane financijama.

Kako pristupiti novcu kada ste prvi put financijski neovisni?

Često se  s našim novcem bavimo tek kada shvatimo da postoji problem koji treba riješiti. Recimo da ste  dobili račun za karticu, ali nemate dovoljno novca da ga platite.

Pokušajte problemu pristupiti racionalno. Sjednite sa svojim novcem jednom tjedno u trajanju od pola sata i napravite tri stvari.

Za početak pregledajte što dolazi i što odlazi,odnosno predvidite eventualne buduće troškove ili dodatne prihod i napravite plan kako se ponašati u skladu s tim. To će vam pružiti okvir kako bi spriječili eventualan nedostatak novca. Uspostaviti sigurnost koja će vam pružiti širinu u kojoj ćete moći, kasnije,napraviti promjene u svom financijskom životu

Ako planirate potrošnju svoga novca, biti ćete iskreniji prema sebi i nećete trošiti na stvari za koje nemate.

Što raditi s viškom novca?

Ako ste jedni od sretnika kojima na kraju mjeseca ostane određena količina novca koja vam nije potrebna za pokrivanje životnih troškova, taj novac potrošite na sekundarne stvari i priuštite si nešto što ste oduvijek željeli ili ga stavite u štednju.

Najpametnije bi vam bilo da i taj iznos odijelite na nekoliko dijelova. Dio stavite na štednju, a s drugim dijelom radite što god vam se prohtije. Bilo da taj novac želite potrošiti u  izlasku ili si želite kupiti neki odjevni komad, sami odlučite što vam je najbitnije.

Jako je bitno pametno raspolagati novcem. Nikada si nemojte dopustiti da upadnete u dugove jer jednom kada uđete u začarani krug kupnje na rate i minusa na karticama vrlo je vjerojatno da nikada nećete iz njega izaći. Trošite u skladu sa svojim mogućnostima i organizirajte svoje financije jer tako nikada nećete imati problema.