Kako preživjeti izolaciju u obiteljskom domu bez svađa?

| Lifestyle |

Mnogi rade od kuće puno radno vrijeme ili paze na djecu koja trenutno ne idu ni u školu ni u vrtić, pa se pitaju kako za vrijeme karantene kada su zaključani kod kuće održavati zdrave odnose?

Bez obzira na to je li riječ o bračnom paru koji radi od kuće, obitelji s djecom koju je potrebno zabavljati ili o paru koji zajedno živi, pitanje je isto, a to je kako se možete riješiti napetosti koje nastanu u izolaciji.

Vrijeme koronavirusa i karantene je jedno novo iskustvo i izazov, ali to nije razlog da se bojite.

Često pretpostavljamo da drugi proživljavaju iste emocije ili misli kao i mi. Pretpostavke postavljaju lažna očekivanja. Pričajte s partnerom i izbjegavajte partneru čitati misli. Iskren i otvoren razgovor ključ je održavanja čvrstog odnosa. Ova pojačana anksioznost može stvoriti snažne negativne emotivne reakcije, ljutnja ili frustracija. Trudite se biti što jasniji jedno s drugim.

Pokušajte prepirke rješavati mirnim putem, razgovorom i objašnjenjima. Imajte na umu da postoji puno različitih načina suočavanja sa stresnim situacijama i svađa nije jedini način. Iako je normalno da očekujete neku napetost za vrijeme ove trenutne situacije, ne biste je trebali koristiti kao šansu da riješite sva svoja pitanja vezana za odnose. Teške razgovora i prepirke ostavite za neka mirnija vremena jer u ovoj situaciji to se može samo pogoršati.

Ako radite od kuće, morat ćete odvojiti neko vrijeme i za kućne poslove poput pravljenja ručka, čišćenja kuće i slično. No, to sve radite nakon radnog vremena. Od djece će se očekivati da u ovom trenutku rade domaće zadatke ili pomažu u kućanskim poslovima. Razgovarajte o očekivanjima i ako trebate promijeniti određene odgovornosti.

Mnogi roditelji možda ne žele više razgovarati o koronavirusu jer je to razlog zašto ste "zaglavili" u kući, ali ako djeca imaju opravdana pitanja, a vi odbijate odgovoriti na njih, to bi moglo izazvati više napetosti pa je važno razgovarati s njima.