Kako prestati jesti kada ste pod stresom?

| Lifestyle |

Instagram/@alyssalynch

Kad nam život ili posao postanu previše često tražimo utjehu u hrani.

To nazivamo stresnim jedenjem u kojem hranu doživljavam kao nagradu za izdržavanje velikih razina stresa.

Nedavno istraživanje je pokazalo da čak 47% zaposlenih odraslih osoba mlađih od 40 godina priznaje da se oslanja na nezdravu hranu kao mehanizam suočavanja s problemima. Istraživanje je, također, otkrilo da su žene osjetljivije na stresno jedenje  u usporedbi s muškarcima.

Zašto jedemo kad smo pod stresom?

To bi mogao biti stari obrazac iz djetinjstva kada nam je hrana bila data jer smo se uzrujali pa sada  kada smo odrasli koristimo hranu da bi nas smirila ili odvratila od onoga što osjećamo. Kad se pojavi stres, neki se ljudi distanciraju od hrane i koriste posao kako bi se odvratili od neugodnih osjećaja. Nasuprot tome, drugi počinju pretjerivati s konzumacijom hrane iz istih razloga.

Jedenje pod stresom čin je prehrane zbog osjećaja, posebno kada niste gladni. Ponekad kada smo pod stresom manje je vjerojatnije da ćemo obratiti pažnju na ono što jedemo i vjerojatnije je da ćemo samo reagirati.

Prije nego što posegnete za nečim za jelo, zapitajte se kako se osjećate i  pokušajte prepoznati koju emociju osjećate.

Kako prestati jesti kada ste pod stresom?

Najbolji način da se riješite jedenja pod stresom je rješavanjem stresa.

Redovita tjelovježba može vam pomoći u suočavanju sa stresom u vašem životu.

Planiranje slobodnog vremena u vašem danu može biti od pomoći. Na primjer, planirajte doći na sastanke 10 minuta ranije, a kad nešto pođe po zlu, imate još malo dodatnog vremena da na vrijeme stignete tamo gdje biste trebate biti.

Sudjelujte u tečajevima upravljanja stresom ili ponekad otiđite na wellness program kako biste se opustili. Također, znanstveno je dokazano da bojanje bojanka pomaže u smanjenju stresa.

Ako jedete pod stresom, pokušajte izbjegavati nezdravu hranu.

Ključ za izbjegavanje prehrane pod stresom je poznavanje svojih okidača. Tijekom stresnih razdoblja, pokušajte se sjetiti da će vam zdrava hrana pomoći da se riješite stresa . Dakle, potražite jela koja sadrže voće, povrće, orašaste plodove i mahunarke te njih stavite u središte svoje prehrane.

Pokušajte jesti redovito kao odgovor na glad, umjesto da preskačete obroke, a zatim prekomjerno uživate u njima.

Budite pažljivi s hranom. Odvojite vrijeme za uživanje u okusu i teksturi hrane, jedući dok se ne zasitite, ali ne i prenapunite.

Kad ste u stresnoj situaciji i jedete, jedite bjelančevine, a ne ugljikohidrate koji bi vas mogli potaknuti da jedete više nego što vas je potrebno.

Unaprijed napravite popis pet stvari koje možete učiniti umjesto jedenja kada ste pod stresom. Držite ih u bilješkama svoga telefona ili ispisane na papiriću kojeg držite na vidljivom mjestu te ih pročitajte kada osjetite da je potrebno.