Kako pobijediti lijenost i odgađanje posla za sutra?

| Lifestyle |

Kako pobijediti lijenost i odgađanje posla za sutra?

Rješavamo određeni zadatak, napravimo pola posla i odjednom potpuno gubimo motivaciju - svima nam se ova situacija dogodila barem jednom na poslu i/ili svakodnevnom životu. Odjednom, nekako smo se uvjerili da smo učinili već mnogo (ako ne i previše) i da je sasvim uredu uzeti pauzu. Ponekad i malo dužu...

Izazov izvršavanja zadatka do kraja je dvostruk: odustajanje, nakon svega, je i svjesno i podsvjesno; i iznutra i izvana motivirano. Naš vlastiti mozak može nas uvjeriti da je prihvatljivo odustati što dovodi do toga da i sami povjerujemo u to. U međuvremenu, druga osoba može nam reći da smo potpuno nerealni.

Internetski portal Business Insider snimio je video u kojem nas psiholog dr. Jonathan Fader uči kako se "oduprijeti" mozgu te kako se boriti protiv urođenog refleksa "za lijenost" (koji ima svoj mozak) govoreći si stvari poput: "Ne mogu više ništa raditi, gotov/a sam." Da bismo to postigli, korisno je napraviti plan za nepredviđene situacije - tehniku koja nam pomaže otkloniti vanjske sile te tehniku kako "presresti" poruku u mozgu koja nalaže da je ono što smo učinili dovoljno i da je u redu taj tren odustati.

Adidas tenisice za trčanje
Adidas tenisice za trčanje

Najbolji način da uspijete u tome jest da razmišljate kao profesionalni trkač. Što to točno znači?

  • Odvojite svoje zadatke u manje, dostižne grupacije. 
  • Pozabavite se mišlju: "Što bih mogla/mogao učiniti u dodatnih 10 minuta?". 
  • Natjerajte se još malo raditi baš u trenu kada vam se (pasivno misleći) čini da je ono što ste učinili zapravo dovoljno.

U osnovi, ova praksa nam pomaže usavršiti naše sposobnosti i uvježbati jedinu kontrolu koju održavamo na svakom koraku života - ono što radimo i ono što mislimo. Daje nam plan, a ako nemate plan na mjestu, vjerojatnije je da će nas naši vlastiti umovi poraziti prije nego što sami shvatimo. 

Kako pobijediti lijenost i odgađanje posla za sutra?